Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516711
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82647/161
Kadastrale aanduiding
Asten K 1442
Asten, Kerkstr.2,4,6.

Omschrijving

ASTEN

Kerkstraat, ong.

Inleiding.

GRAF op de begraafplaats van R.K. kerk Maria Presentatie. Het graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans dateert uit 1914 en heeft in de decoratie elementen van de Art Nouveau.

Omschrijving.

Graf, bestaande uit een ommuurd veld van ongeveer vier meter breed en bijna 2,75 meter diep. De muur heeft een iets uitstekende plint en is opgebouwd uit zandstenen blokken. Aan de achter- en zijkanten is de muur circa 1.50 meter hoog en heeft een afdekrand van decoratieve, geprofileerde zandstenen blokken. Aan de voorzijde is de muur laag. Op de hoeken zijn pijlers geplaatst, bekroond door een decoratieve steen met plantenbak. De rechter achterhoek is afgeschuind en hoger opgetrokken.

Aan de binnenzijde is vanaf de afgeschuinde hoek, tegen de rechtermuur een lage bank geplaatst. Daarboven bevindt zich, in de hoek een uitstekend gedeelte met opschrift: DE RECHTVAARDIGE/EEUWIGE HERINNERING. In de linkermuur is aan de voorzijde een smeedijzeren poortje tussen pijlers aangebracht. Tegen de binnenzijde van deze muur zijn in drie blokken zandsteen opschriften in reliëf gemaakt: - HIER RUSTEN/J.M.E. VAN BEST/* VALKENSWAARD 22 AUG. 1881/ + ASTEN 23 NOV. 1914/EN HAAR ECHTGENOOT, - J.B. VERHOEVEN/ARTS TE ASTEN/* DEVENTER 17 JUNI 1874/ + 'S-BOSCH 23 NOV. 1934, - EN DIENS ECHTGENOTE/L.G.M. HUYSMANS/* WOENSEL 23 SEPT. 1881/+ ASTEN 8 SEPT. 1953. Het midden van de achtermuur is hoger opgetrokken en heeft aan de zijkanten voluten en een halfronde bekroning. Aan de binnenzijde is een opschrift aangebracht: RUST ZACHT/MIJN GOEDE BETSY/LIEF MOERDERTJE/SLAAP ZACHT. De pijlers in de linker voor- en rechter achterhoek zijn begroeid met klimop.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde die het heeft en vanwege de zeldzame vormgeving, het materiaalgebruik en de stijlelementen in de decoratie.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1914
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden