Markt 14, 5721 GE te Asten
Markt 16, 5721 GE te Asten

Inleiding.

POSTKANTOOR met WONING, gelegen aan de Markt in het centrum van Asten. Het pand is 1919-1921 naar ontwerp van M. Th. Elout van het bureau Rijksbouwmeester in Um 1800-vormen gebouwd.

Omschrijving.

Eénlaags pand onder een geknikt dak, op een rechthoekige plattegrond. Tegen de rechterzijgevel staat een iets lagere bouwmassa met mansardedak. Aan de linkerkant is aan de achterzijde een éénlaags gedeelte onder plat dak aanwezig. Rechts tegen de achtergevel is later een smalle uitbouw toegevoegd, deze toevoeging wordt niet beschermd. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In de baksteen is een rollaag aangebracht, boven de vensters zijn strekken in het metselwerk zichtbaar. Het dak heeft een overstekende gootlijst op klossen. Tegen de voorgevel is een portiek met dakschilden gezet, de portiek is voorzien van een natuurstenen plint. Boven de deur is op een natuurstenen latei een rondboog geplaatst, in het boogveld is het Nederlands wapen gehakt. Aan weerszijden van de deur zijn smalle rechthoekige ramen aangebracht. Boven de portiek staat een opbouw tussen lisenen, hierin zijn drie smalle ramen met kleine roedeverdeling zichtbaar. Dit gedeelte wordt bekroond door een betimmerde topgevel onder zadeldak en heeft een windveer. In de betimmering bevindt zich een klein ovaal raam in een geprofileerde omlijsting. Links van de portiek is een later aangebrachte hoge dubbele brievenbus met rode metalen deuren. Erboven zijn ramen met een roedeverdeling in de bovenlichten, aanwezig. Rechts van de portiek bevinden zich drie vensters met vernieuwde kozijnen. In het dakvlak is aan weerszijden van de opbouw een dakkapel geplaatst. Deze hebben ramen met kleine roedeverdeling, zijn aan de zijkanten bedekt met leien en hebben een plat met gootlijst. De linker zijgevel verspringt naar buiten. Hierin is een deur aangebracht. In de zijgevel zijn enkele ramen met roedeverdeling geplaatst, in het dakvlak bevinden zich dakkapellen als aan de voorzijde van het dak. De achtergevel heeft een topgevel onder zadeldak met wolfeinde en windveer. In dit deel van de gevel zijn drie smalle ramen aangebracht. Boven het platte dak van het éénlaagse gedeelte zijn openslaande deuren naar het dakterras zichtbaar. In de gevel bevinden zich ramen met kruiskozijnen, in de bovenlichten is een roedeverdeling aangebracht. In het dakvlak zijn dakkapellen geplaatst. In de lagere bouwmassa, rechts, waren een poort met een raam aanwezig. Het meest linkse gedeelte daarvan is dichtgezet ten gunste van een giromaat. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel als in het dak van de hoofdmassa.

Het interieur is aangepast aan veranderde eisen van het postkantoor. Waardering.

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft en vanwege het bouwtype, het gave exterieur en de ontwikkeling van de stijl in aanpassing aan een traditioneel dorpsbeeld. Het pand heeft architectuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor Met bovenwoning.

Elout, M.Th. ; Noord-Brabant