Wilhelminastraat 27, 5721 KG te Asten

Inleiding.

Voormalige VILLA, gebouwd in opdracht van de fabrikantenfamilie Bluijssen in circa 1870 met elementen van Neo-Classicisme. Het pand ligt aan de Wilhelminastraat, de doorgaande weg door de kom van Asten. Het pand is sinds 1910 in gebruik als klooster en staat in verbinding met grootschalige nieuwbouw die niet beschermd wordt.

Omschrijving.

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak, gedekt met leien. Het dak is voorzien van een gootlijst en wordt in het midden bekroond door een kleine dakruiter. De voorgevel is vijf traveeën breed. Rechts van het midden is een éénlaagse uitbouw onder plat dak geplaatst, aan de straatkant voorzien van een nis met een beeld van de heilige Antonius van Padua met kind op de arm. Deze aanbouw steekt uit ten opzichte van de zijgevel. Links is tegen de zijgevel een serre-achtige éénlaagse uitbouw onder plat dak zichtbaar. Deze bouwmassa bevat enkele grote openslaande deuren en ramen die de totale hoogte van de gevel in beslag nemen. In de bovenlichten is een kleine roedenverdeling aangebracht. Aan de straatzijde is een drieledig raam zichtbaar, in de bovenlichten eveneens met een kleine roedenverdeling. De gevelkozijnen zijn gehandhaafd; de inzetkozijnen van kunststof. Het pand is uitgevoerd in baksteen met een hoge gepleisterde plint. Daarnaast is de gevel voorzien van gepleisterde hoekpilasters en een gepleisterde kroonlijst. Tussen de begane grond en verdieping loopt een waterlijst. In de eveneens gepleisterde middelste travee bevindt zich de ingang, een paneeldeur met gietijzeren roosters en bovenlichten, waarboven een luifel is geplaatst. De luifel steunt op bladconsoles en smalle ijzeren kolommen. Daarboven is een deur aangebracht, de risaliet wordt bekroond door een dakkapel met wangen en een rondboograam onder een gebogen fronton. In de gevel zijn hoge zesruitsramen aangebracht met een gepleisterd geblokte boog. In de kroonlijst zijn kleine ronde raampjes zichtbaar, in de zijgevels zijn het vierkante raampjes.

De rechterzijgevel is geblokt gepleisterd en bevat op de begane grond vierruits ramen en een openslaande deur. In de bovenlichten van zowel ramen als deur is een kleine roedenverdeling aangebracht. Tegen de achtergevel is een tweelaagse gang aanbouw onder zadeldak toegevoegd. Het interieur is zowel wat betreft indeling als inrichting in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Achter de deur strekt zich een gang uit, links en rechts daarvan zijn kamers. Links van de gang is een houten trap naar de verdieping en zolder. De kamers aan de rechterzijde staan door middel van een schuifwand en schuifdeuren met elkaar in verbinding. De elementen zijn voorzien van bovenlichten en in omlijstingen met panelen gevat.

Elementen van de oorspronkelijke inrichting zijn onder andere de stucplafonds, op de begane grond rijk versierd met wijnranken en bloemmotieven. Paneeldeuren met versieringen in Art-Nouveau stijl en omlijstingen met wijnranken bevinden zich in enkele kamers op de begane grond. In een enkele kamer is een marmeren schouw aanwezig. In het toilet is een Delfts blauwe w.c.pot geplaatst. Op de verdieping is een fonteintje in dezelfde uitvoering aanwezig. Aan de voorzijde van het huis is een smalle groenstrook aanwezig met enkele elementen uit de oorspronkelijke beplanting zoals een eikenboom en esdoorn. De oorspronkelijke kloostertuin is grotendeels bestraat en bebouwd. Het terrein wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek en houten poort.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en een geestelijke ontwikkeling. Het is typerend als fabrikantenwoning, later klooster en is onderdeel van een groter complex. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Zowel interieur als exterieur zijn gaaf bewaard gebleven.

Bluijssen ; Noord-Brabant