516756 - Woningb.vereniging voor Ambtenaren
Passavantlaan 22, 6821 JJ te Arnhem
Passavantlaan 24, 6821 JJ te Arnhem

Omschrijving

Blokje van twee MIDDENSTANDSWONINGEN onder één kap, gesitueerd aan de oostzijde van de Passavantlaan en tegenover het Goeman Borgesiusplein. De gedeeltelijk onderkelderde woonhuizen bestaan uit één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Het zadeldak heeft een overstek en is belegd met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In het voor- en achterschild bevindt zich een brede houten dakkapel met vensterstrook. De vensterstroken bezitten per woning zes enkelruits ramen aan de voorzijde en vier in de dakkapel aan de achterzijde (oorspronkelijk met horizontale roeden). In het achterschild zijn twee, en midden op de nok is één bakstenen schoorsteen geplaatst. Het dakoverstek met bakgoot aan de voor- en achterzijde gaat een stukje de hoek om. Het dakoverstek bij de topgevels is voorzien van windveren.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in halfsteens verband. Het iets terugspringende trasraam is uitgevoerd in bruine baksteen. Onder het dakoverstek bevindt zich een band van donkere baksteen. De topgevels zijn beschoten met planken die aan de onderzijde elk twee staafprofieltjes hebben. De ramen, de deuren (m.u.v. de voordeur) en de onderzijde van het dakoverstek zijn wit geschilderd; de overige houten onderdelen zijn groen geschilderd. De spiegel-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is vier traveeën breed. De linker en rechter travee hebben een uitgebouwd houten portiek met luifel op bakstenen plint, waarin een deur met verticale raamstrook. Boven de luifel is een bovenlicht geplaatst. Tussen deze ingangen bevinden zich twee grote rechthoekige muuropeningen waarin dubbele glasdeuren tussen enkelruits zij- en bovenlichten. Hiervoor bevinden zich terrassen, zogeheten "grindbakken", die omheind worden door lage bakstenen tuinmuurtjes waarin bloembakken zijn opgenomen.

De LINKER en RECHTER ZIJGEVEL hebben een kelderlicht in de plint; in de eerste bouwlaag een toiletraampje en twee rechthoekige vensters met enkelruits ramen; in de beschoten topgevels een vensterstrook met vier enkelruits ramen (oorspronkelijk met horizontale roeden) en een smal verticaal zolderraampje.

De spiegel-symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL is vier traveeën breed. De iets hoger opgetrokken linker en rechter travee hebben een smalle glasdeur. De tweede en derde travee hebben een gevelterugsprong met elk een grote rechthoekige muuropening waarin een dubbele glasdeur tussen enkelruits zij- en bovenlichten. De woningen worden van elkaar gescheiden door een uitgemetselde muurdam.

Blokje van twee MIDDENSTANDSWONINGEN uit 1922-1924.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blokje middenstandswoningen met een aan de Nederlandse tuinwijken verwante, en voor het interbellum karakteristieke architectuur met een traditionele hoofdopzet en een bijzondere detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het gevarieerde materiaalgebruik, de bijzondere detaillering en het opvallende kleurgebruik. Als zodanig is het object een goed voorbeeld van het werk van architect G. VERSTEEG (1872-1938) en van bijzondere betekenis voor diens oeuvre.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het woningbouwcomplex van de "Woningbouwvereniging voor Ambtenaren" in de middenstandswijk Sonsbeekkwartier-Noord.

- Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een blokje middenstandswoningen, gebouwd in opdracht van een speciaal voor dit doel in het leven geroepen woningbouwvereniging.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning

Interbellum-architectuur