516782 - Verschuerwijk
Rietgrachtstraat 53, 6828 KB te Arnhem
Rietgrachtstraat 105, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 107, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 109, 6828 KC te Arnhem
Rietgrachtstraat 111, 6828 KC te Arnhem

Omschrijving

Langgerekt en licht gebogen WOONBLOK aan de oostzijde van de Rietgrachtstraat, bestaande uit 30 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen aan de achterzijde en een geïntegreerde rondboogpoort.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (eerste bouwlaag en poorten) en gele baksteen (verdiepingen), en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De uitgespaarde rechthoekige muuropeningen met anderhalfsteense strekken zijn merendeels voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen), en ingangspartijen met vernieuwde deuren en bovenlichten. De merendeels gekoppelde voordeuren zijn voorzien van een houten luifel. De gootlijn aan de straatzijde wordt regelmatig onderbroken door topgevels. Tussen enkele van deze topgevels is de gevel hoger opgetrokken en voorzien van vierkante vensters. Dezelfde vensters van de zolderverdieping bevinden zich onderlangs de dakrand aan de achterzijde. De plat gedekte tweelaags uitbouwen aan de achterzijde worden geflankeerd door balkons. Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt doorgaand zadeldak met enkele aangekapte zadeldaken ter plaatse van de Vlaamse gevels aan de voorzijde. De daken zijn gedekt met rode gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn enkele plat gedekte houten dakkapellen geplaatst. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. Het dakoverstek aan de achterzijde wordt gedeeltelijk ondersteund door houten schoren en muurstijlen. De topgevels worden afgesloten door windveren en zijn aan de straatzijde voorzien van beschoten geveltoppen.

WOONBLOK uit 1911-1913 met beneden- en bovenwoningen en een rondboogpoort.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk (chaletstijl-invloeden) en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectonische kwaliteit en relatieve gaafheid in het exterieur.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning