516782 - Verschuerwijk
Van Oldenbarneveldtstraat 28, 6828 ZP te Arnhem
Van Oldenbarneveldtstraat 86, 6828 ZR te Arnhem
Van Oldenbarneveldtstraat 88, 6828 ZR te Arnhem
Broekstraat 113, 6828 PN te Arnhem
B.P. van Verschuerstraat 104, 6828 ZZ te Arnhem

Omschrijving

Langgerekt WOONBLOK aan de westzijde van de Van Oldenbarneveldtstraat (tussen de Broekstraat en de B.P. van Verschuerstraat), bestaande uit 33 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen aan de achterzijde. Enkele woningen in het midden en aan de uiteinden van het blok zijn naar voren gerooid; midden- en zijrisalieten.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (eerste bouwlaag en poorten) en gele baksteen (verdiepingen), en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De uitgespaarde rechthoekige muuropeningen met anderhalfsteense strekken zijn merendeels voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen), en ingangspartijen met vernieuwde deuren en bovenlichten. Het merendeel van de ingangen is per drie of vier gekoppeld en gevat in gesneden houten omlijstingen met kroonlijstje en halve bollen. Topgevels doorbreken de gootlijn ter plaatse van de risalieten. Tussen de topgevels van de zijrisalieten is de gevel hoger opgetrokken en voorzien van vierkante vensters. Aan weerszijden van de topgevel van de middenrisaliet is een houten dakkapel door de gootlijn heen gestoken. Onderlangs de dakrand aan de achterzijde bevindt zich een reeks vierkante (zolder-) vensters. De plat gedekte tweelaags uitbouwen aan de achterzijde worden geflankeerd door balkons. Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt samengesteld dak, dat gedekt is met rode gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn enkele segmentboogvormig afgesloten houten dakkapellen geplaatst. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. Het dakoverstek aan de achterzijde van de naar voren gerooide woningen wordt ondersteund door houten schoren en muurstijlen. De topgevels worden afgesloten door windveren.

WOONBLOK uit 1911-1913 met beneden- en bovenwoningen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk (chaletstijl-invloeden) en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectonische kwaliteit en relatieve gaafheid in het exterieur.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning