516782 - Verschuerwijk
Van Verschuerplein 2, 6828 ZT te Arnhem
Van Verschuerplein 9, 6828 ZS te Arnhem
Van Verschuerplein 11, 6828 ZS te Arnhem
Van Verschuerplein 13, 6828 ZS te Arnhem
Van Verschuerplein 15, 6828 ZS te Arnhem

Omschrijving

Langgerekt WOONBLOK aan de westzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 14 eengezinswoningen met moderne uitbouwen aan de achterzijde en een geïntegreerde rondboogpoort in het midden. Boven deze poort bevinden zich nog 2 bovenwoningen waarvan de entrees halverwege de beide zijden van de onderdoorgang zijn gesitueerd. De ondiepe voortuintjes worden van elkaar gescheiden door lage muurtjes, en hebben aan de zijde van het trottoir lage smeedijzeren hekjes.

De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De tweebeukige woningen hebben in de voorgevel een groot rechthoekig venster met kruiskozijn (schuivende benedenramen) en een ingang met vernieuwde deur, houten luifeltje op gesneden houten consoles en enkelruits bovenlicht. Alle muuropeningen worden afgesloten door anderhalfsteense strekken. Ter plaatse van de bovenwoningen aan weerszijden van de rondboogpoort steekt de voorgevel door de gootlijn heen en is tot twee bouwlagen opgetrokken met een afsluitende topgevel. De achterzijde van het woonblok is bij de renovatie gemoderniseerd.

Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt doorgaand zadeldak met een aangekapt zadeldak ter plaatse van de topgevel boven de rondboogpoort. De daken zijn gedekt met gesmoorde gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde hebben de eengezinswoningen een plat gedekte houten dakkapel. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. De topgevels worden afgesloten door windveren.

WOONBLOK uit 1911-1913 met eengezinswoningen en 2 bovenwoningen en een rondboogpoort.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning