516791 - Woningbouw "Die Goede Woningh"
Pontanuslaan 10, 6821 HR te Arnhem
Pontanuslaan 12, 6821 HR te Arnhem
Pontanuslaan 14, 6821 HR te Arnhem
Pontanuslaan 16, 6821 HR te Arnhem

Omschrijving

Vrijstaand blokje van vier MIDDENSTANDSWONINGEN gesitueerd in de rooilijn aan de zuidzijde van de Pontanuslaan. De gedeeltelijk onderkelderde woningen bestaan uit twee bouwlagen en zolder op een rechthoekig grondplan.

Het doorgaande zadeldak heeft aangekapte zadeldaken ter plaatse van vier topgevels aan de voorzijde. Aan de achterzijde van dit steile dak sluit een ondiep plat dakgedeelte aan. Het dakoverstek en de bakgoten rusten op klossen. De topgevels worden afgesloten door windveren. Het dak is belegd met rode oud-Hollandse pannen. In het dak zijn enkele hoge schoorstenen geplaatst.

De rode bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. De tweede bouwlaag is opgetrokken in een lichtere steen dan de eerste bouwlaag. Pontanuslaan 16 is wit geschilderd. Het trasraam wordt, evenals alle muuropeningen, afgesloten door een rollaag. Het merendeel van de uitgespaarde rechthoekige muuropeningen zijn voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen); enkele en per twee gekoppelde draairamen (oorspronkelijk zes- en drieruits); paneel-voordeuren met kijkraampje, smeedijzeren rooster en (oorspronkelijk achtruits) bovenlicht. De voordeuren zijn per twee, inclusief twee w.c.-valraampjes, samengebracht onder een houten luifel die is opgehangen aan getordeerde ijzeren trekstangen. De gootlijn aan de straatzijde wordt viermaal onderbroken door een topgevel, voorzien zijn van eenvoudig vakwerk en een uitgespaard kruisje met muizetandjes.

De zijgevels hebben aansluitend op de voorgevel een driezijdige bakstenen erker, waarin drie schuiframen van het omschreven type, en een afsluitend driedelig schilddakje met geschubde daktegels.

Aan de achterzijde bezit elke woning in de eerste bouwlaag een keukendeur en een dubbele tuindeur, beide met bovenlicht. In de tweede bouwlaag bevinden zich respectievelijk een rechthoekig venster met tweelichts-schuifraamkozijn (schuivend beneden- èn bovenraam) en een dubbele balkondeur met bovenlicht. Het betonnen balkon strekt zich uit over de volle breedte. De gemetselde scheidingsmuurtjes tussen de woningen zijn verbonden met schoorstenen die halverwege de eerste bouwlaag zijn uitgemetseld.

De RUIMTELIJKE STRUCTUUR van de tweebeukige woningen bestaat in de oorspronkelijke vorm uit: een kleine vestibule en flankerend toilet (beide roze/rood terrazzo-vloeren), gang met trappenhuis (gesneden trappaal en spijlen, paneeldeuren met vier ruitjes bovenin), keuken (hoekschouwtje) en kelder in de smalle beuk; kamers en suite (schuifdeuren, betegelde schoorsteenmantels, stucplafond met eenvoudig geprofileerde lijsten en middenrozet) en slaapkamers met dwars daartussen een trap naar de zolder in de brede beuk. Genoemde interieurelementen zijn niet meer in alle woningen volledig intact aanwezig.

Blokje van vier MIDDENSTANDSWONINGEN uit ca. 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en relatief gaaf voorbeeld van een blokje middenstandswoningen met een voor het eerste kwart van de twintigste eeuw karakteristieke woningbouwarchitectuur met een traditionele hoofdopzet en invloeden van de Engelse landhuisstijl: gave verhoudingen en hoofdvorm, spaarzame ornamentiek, goed materiaalgebruik en verzorgde detaillering. Als zodanig is het complex een goed voorbeeld van het werk van het architectenbureau J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van betekenis voor het oeuvre.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een licht gebogen rijtje woonblokjes, dat de middenstandswijk Sonsbeekkwartier-Noord afschermt van de uit ca. 1900 daterende speculatiebouw in het Sonsbeekkwartier-Zuid.

- Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een blokje middenstandswoningen, gebouwd in opdracht van een speciaal voor dit doel in het leven geroepen woningbouwvereniging.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning

Overeynder, W.F. ; Gelderland