Bij Nassaustraat 20, 6812 CD te Arnhem
Tegenover Oranjestraat 39, 6812 CL te Arnhem
Tegenover Oranjestraat 41, 6812 CL te Arnhem
Tegenover Oranjestraat 43, 6812 CL te Arnhem

Inleiding en omschrijving

Cilindrische AANPLAKZUIL met helm, gesitueerd op het westelijk uiteinde van de middenberm in de Nassaustraat en in de gevellijn van de Oranjestraat. De piron op de helm werd bekroond door een bordje met de tekst: "Vrije Plakplaats".

Uitgangspunten van het ontwerp zijn de eenvoudige geometrische grondvormen van de cilinder (schacht) en de kegel (dak). De schacht met uitspringende voet is gecementeerd. De bekroning met piron is van zink. De enige decoratie is een lijst van acanthusbladeren op het ojiefvormige profiel onder de dakrand.

De aanplakzuil maakt deel uit van de tussen 1894 en 1909 tot ontwikkeling gebrachte woonwijk Lombok, en dateert waarschijnlijk uit het eerste kwart van de 20e eeuw.

AANPLAKZUIL uit ca. 1900-1925.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de aanplakzuil; vanwege de bestemming, welke verbonden is met de ontwikkeling van reclame-uitingen in het begin van de twintigste eeuw. Het object heeft voorts ensemblewaarde vanwege de oorspronkelijke situering, in relatie met de ontwikkeling van de arbeiderswijk "Lombok" omstreeks de eeuwwende. Als zodanig heeft deze aanplakzuil zeldzaamheidswaarde.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Aanplakzuil Wellicht een transformatorzuil.