Vijzelstraat 11, 6811 ES te Arnhem

Inleiding

WINKEL uit ca. 1900-1910 in Art Nouveau-stijl, gelegen op de noordwestelijke hoek van de Vijzelstraat en de Mariënburgstraat in het centrum van Arnhem. Het gebouw is ten opzichte van het belendende pand in de Vijzelstraat een beetje naar achteren geplaatst. Hierdoor is een pleinachtige verbreding ontstaan op het kruispunt van de Vijzelstraat, Mariënburgstraat, Ketelstraat en de Wielakkerstraat. De voormalige bovenwoning aan de Mariënburgstraat maakt momenteel onderdeel van de winkel uit.

Omschrijving

Hoekpand van drie bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan met afgeschuinde hoek. De zolderverdieping heeft een plat dak. De steile dakschilden aan de straatzijden zijn belegd met leien in Maasdekking en worden afgesloten door een geprofileerde houten daklijst. In de dakschilden zijn drie dakkapellen aangebracht (één aan de zijde van de Vijzelstraat en twee aan de Mariënburgstraat) met elk twee draairamen en een stolpraam, een lessenaardak of een plat dak.

De VOORGEVEL wordt geleed door lisenen van roze graniet en heeft een omvang van één travee aan de Vijzelstraat, een afgeschuinde hoek en twee traveeën plus één vensteras aan de Mariënburgstraat. De lisenen hebben afgeronde hoeken en zijn voorzien van ingekorven sierlijsten en smeedijzeren sierankers in Art Nouveau-stijl. De afgeschuinde hoek met de flankerende traveeën zijn symmetrisch ingedeeld. De puien tussen de lisenen in de eerste bouwlaag zijn gemoderniseerd. De tweede en derde bouwlaag hebben travee-brede en verdiepinghoge samengestelde vensters. De vensters in de hoek hebben een groot enkelruits raam met vijfruits bovenlicht. De vensters in de flankerende traveeën hebben elk een groot enkelruits raam tussen twee smallere ramen met drieruits bovenlichten (in de tweede bouwlaag met een gebogen roede). De lekdorpels zijn van hardsteen en de onderdorpels zijn voorzien van kleine luchtroostertjes. De (vermoedelijk) ijzeren lateien boven de vensteropeningen zijn afgedekt met houten panelen. De afgeschuinde hoek wordt bekroond door een opgemetselde topgevel met een getoogde, geprofileerde afdeklijst van natuursteen. De topgevel is voorzien van een blinde segmentboog met siertegels in Art Nouveau-stijl in het boogveld, en een groot tegeltableau met de naam "J. Sternfeld a/z" omringd door gestileerde blad- en bloemmotieven (niet oorspronkelijk luikje in het tableau).

Het rechter gedeelte van de gevel aan de Mariënburgstraat (het voormalige woonhuisgedeelte) bestaat uit een brede travee plus een vensteras. De eerste bouwlaag heeft een gemoderniseerde winkelpui en een paneeldeur met getoogd glaspaneel en drieruits bovenlicht. De verdiepingen hebben een gevel van licht gele verblendsteen in kruisverband met speklagen van rode baksteen. Het gedeelte tussen de lisenen heeft een omvang van drie vensterassen en is symmetrisch ingedeeld. De tweede bouwlaag heeft een Frans balkon met smeedijzeren sierhek in Art Nouveau-stijl en balkondeur met zij- en bovenlichten tussen twee schuifvensters met drieruits bovenlichten. Deze opzet herhaalt zich in de derde bouwlaag, met in plaats van de balkondeur een enkelruits raam. De lateien met accolade-motief en de lekdorpels zijn van graniet. De rechter vensteras heeft in de tweede en derde bouwlaag een schuifvenster met drieruits bovenlicht. De voorgevel wordt afgesloten door een uitkragende houten bakgoot op gesneden houten klossen.

De LINKER ZIJGEVEL is ingebouwd. De bakstenen RECHTER ZIJGEVEL is in kruisverband gemetseld en heeft een liseen in het midden, twee gekoppelde draairamen met hijsbalk op de zolderverdieping en een afsluitende houten daklijst.

WINKEL met voormalige bovenwoning uit ca. 1900-1910.

- Van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een winkelpand in Art Nouveau-stijl dat opvalt door de bijzondere esthetische kwaliteiten in exterieur, zoals de transparante gevels, bijzonder materiaalgebruik en rijke ornamentiek.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide centrum van Arnhem, waarin het wegens de situering aan een kruising met terugwijkende rooilijn een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de verschijningsvorm, welke karakteristiek zijn voor de vele nieuwe grootschalige winkelinvullingen van omstreeks 1900 op belangrijke straathoeken in de Arnhemse binnenstad.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Bovenwoning aan de Marienburgstraat.