Willemsplein 38, 6811 KC te Arnhem
Jansstraat 2, 6811 GJ te Arnhem

Inleiding

GRAND CAFE-RESTAURANT "Riche", in 1883 gebouwd in eclectische stijl. Het pand bevindt zich aan de zuidzijde van de plantsoengordel ter plaatse van de vroegere omwalling, en is gesitueerd op de westelijke hoek van het Willemsplein en de Jansstraat. De hoofdingang naar het café bevond zich oorspronkelijk in het midden van de voorgevel en is omstreeks 1912 verplaatst naar het belendende pand aan de rechter zijde (thans een moderne invulling met de ingang naar het restaurant op de eerste verdieping) en recentelijk naar de zijgevel aan de Jansstraat.

Omschrijving

CAFE-RESTAURANT van twee hoge bouwlagen en zolderverdieping op nagenoeg rechthoekig grondplan. De zolderverdieping heeft een afgeplat schilddak. De dakschilden zijn belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en voorzien van enkele moderne dakramen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in de eerste bouwlaag drie gemoderniseerde puien: enkelruits ramen met drie- of zesruits bovenlichten met gekleurd glas-in-lood in geometrische motieven. De muurdammen zijn geblokt en ruw gepleisterd en voorzien van een grijs geschilderde plint. Een over de volle gevelbreedte doorlopend balkon met balustrade wordt ondersteund door vier forse consoles. De consoles zijn versierd met groeven, diamantkoppen, eier- en bladlijsten, een afhangende knop met eierlijst en een leeuwekop aan de voorzijde. De verdieping is vijf traveeën breed en wordt geleed door gekoppelde hoekpilasters en een middenrisaliet van drie vensterassen met vier vrijstaande gecanneleerde zuilen. Zowel de zuilen als de pilasters zijn geplaatst op basementen (met bladmotieven) en hebben composiete-kapitelen. Achter de kapitelen van de zuilen bevindt zich een geprofileerde lijst met vlakken. Deze lijst zet zich aan weerszijden van de middenrisaliet voort als meanderlijst. De zuilen dragen een hoofdgestel: een fries met vier versierde blokken en drie festoenen en een geprofileerde kroonlijst op blokvormige 'klossen'. Het hoofdgestel wordt bekroond door een attiek waarop een schijngeveltje met fronton. De ornamenten op de hoeken (obelisken) en op het fronton (palmet) zijn verwijderd. De middenrisaliet heeft tussen de zuilen drie rechthoekige vensters met rondboogvormig afgesloten bovenlichten. De geprofileerde stuc-omlijstingen met sluitstenen van de bovenlichten zijn met elkaar verbonden door een geprofileerde cordonlijst. De traveeën links en rechts van de middenrisaliet bezitten elk één recht gesloten schuifdeur (enkelruits) met een rond bovenlicht erboven. Deur en bovenlicht zijn met elkaar verbonden door een stuc-omlijsting, bestaande uit fantasie-pilasters, een sluitsteen met cirkelmotieven boven de deur, een in- en uitgezwenkt veld met geprofileerde afsluitende lijst.

De LINKER ZIJGEVEL (aan de Jansstraat) is twee traveeën breed en heeft een vergelijkbare opbouw als de voorgevel: geblokt gepleisterde eerste bouwlaag met geprofileerde cordonlijst, een bakstenen (kruisverband) tweede bouwlaag met gestucte meanderlijst en geprofileerde kroonlijst aan de bovenzijde (bakstenen attiek gaat schuil achter de kroonlijst). De muuropeningen in de eerste bouwlaag worden afgesloten door ijzeren lateien en hebben gemoderniseerde invullingen. De twee grote tweeruits vensters op de verdieping hebben een rond bovenlicht en een gestucte omlijsting, zoals de schuifdeuren in de voorgevel. Ter hoogte van de lekdorpels is een waterlijst aangebracht en ter hoogte van de bovendorpel een geprofileerde cordonlijst.

Het INTERIEUR bezit onder meer in de tweede bouwlaag een plafond, bestaande uit op muurstijlen opgelegde geprofileerde balken met versierde sleutelstukken (kraal- en kwartholprofiel). De vakken tussen de balken zijn voorzien van een geprofileerd cassettenplafond.

GRAND CAFE-RESTAURANT "Riche" uit 1883.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en in exterieur grotendeels gaaf voorbeeld van een pand in eclectische stijl, dat opvalt door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals de bijzonder rijke ornamentiek/detaillering in de tweede bouwlaag.

- Van stedebouwkundige waarde wegens de situering aan een plantsoengordel op de hoek van twee belangrijke straten, verbonden met de historisch gegroeide singelstructuur/-bebouwing waarbinnen het pand een essentiële beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke verbonden is met de sociaalhistorische geschiedenis van Arnhem, en vanwege de rijke verschijningsvorm, welke karakteristiek is voor de uitleg en verfraaiing van de stad in de tweede helft van de 19e eeuw.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café-restaurant Oorspr. Grand Cafe Restaurant Concordia.