Bij Apeldoornseweg 240, 6815 AB te Arnhem
Bij Apeldoornseweg 242, 6815 AB te Arnhem

Inleiding

Betonnen VIADUCT uit 1928 naar ontwerp van J.P. van Muijlwijk (directeur Gemeentewerken Arnhem) en uitgevoerd door de firma NV Werninks's Betonfabriek uit Leiden. Het viaduct (d.i. de Apeldoornseweg) voert scheef over de eronder gelegen Cattepoelseweg. De Cattepoelseweg is aangelegd in een door zandafgravingen ontstaan ravijn. Even ten noordoosten van dit viaduct bevindt zich bij de Schelmseweg een soortgelijk betonnen viaduct.

Omschrijving

Betonnen VIADUCT waarvan de hoofddraagconstructie bestaat uit een horizontaal rijdek dat via een aanvulling steunt op een boog. De aanvulling is aan de zijkanten van de brug opgesloten tussen betonnen langswanden.

De boog bestaat uit vijf ribben met holle betonnen vakken, heeft een doorrijhoogte van 11,5 meter, overspant 29 meter en is ingeklemd tussen massieve landhoofden.

De landhoofden worden bekroond door vier betonnen kijkhuisjes voor wandelaars. De huisjes zijn aan alle zijden geopend, hebben een rechthoekig grondplan en worden overspannen door een betonnen tongewelf met uitkragende bloktandlijst waarin glazen stenen. In de huisjes zijn aan de korte zijden betonnen bankjes aangebracht. Het rijdek is aan weerszijden afgezet met een gesloten betonnen balustrade.

Betonnen VIADUCT uit 1928.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling (zandafgravingen ter plaatse van de Cattepoelseweg); van belang als goed en gaaf voorbeeld van een betonnen boogbrug, en derhalve voor de typologische ontwikkeling van de bruggenbouw in Nederland. Uniek zijn de kijkhuisjes op de brug. Het object is van bijzonder belang binnen het oeuvre van gemeentewerken in Arnhem.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied waarin het een beeldbepalende rol speelt.

Muijlwijk, J.P. van ; Gelderland
ingenieur