Bij Van Heemstralaan 101, 6814 KG te Arnhem
Tegenover Bakenbergseweg 85, 6814 MD te Arnhem

Inleiding

Bakstenen TRANSFORMATORHUISJE, gesitueerd op de middenberm van de Van Heemstralaan bij de aansluiting op de Bakenbergseweg. Dit vrijstaande trafohuisje is ca. 1925 gebouwd (waarschijnlijk in opdracht van het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf) en vertoont kenmerken van de expressionistische bouwtrant.

Omschrijving

Bakstenen TRAFOHUISJE op rechthoekig grondplan met geknikt schilddak. De gevels zijn in halfsteensverband gemetseld. Het dak is belegd met niet oorspronkelijke rode sneldekpannen en wordt bekroond door een rechthoekig houten ventilatiekanaal. Het ventilatiekanaal heeft aan alle zijden schoepen.

De stalen dubbele deur in de voorgevel is op een plint geplaatst waarin acht keldergaten. De deur is voorzien van geometrische motieven en wordt aan weerszijden geflankeerd door twee vooruitspringende muurdammen (verlengde zijgevels). Houten constructies op de muurdammen, bestaande uit een ingelaten balk, houten blok en klos, ondersteunen de uitkragende bakgoot. De goot vertoont een knikt bij de zijgevels waar deze lager is geplaatst. Beide zijgevels hebben een kelderlicht met smeedijzeren rooster in de plint. De linker zijgevel heeft bovendien een stalen dubbele deur met geometrische motieven (kleiner en eenvoudiger dan in de voorgevel). Op kniehoogte is in de achtergevel een klein stalen deurtje geplaatst.

TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke verbonden is met de technische en typologische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf voorbeeld van een trafohuisje in expressionistische bouwtrant.

- Van stedebouwkundige waarde wegens de, voor trafo's, in het oog springende situering op de middenberm aan een kruising.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Dienst Gemeentewerken Arnhem ; Gelderland