Arnhem O 721
Bakkerstraat 18, 6811 EG te Arnhem

Inleiding

WINKELPAND met BOVENWONING uit 1895 in neorenaissance-stijl, gelegen in de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Bakkerstraat. De belendende 19e eeuwse panden zijn even hoog. In de winkelpui is de tekst "Goud en Zilverwerken Anno 1895" aangebracht.

Omschrijving

Winkelwoning op rechthoekig grondplan met een voorhuis van drie bouwlagen en zolderverdieping, een achterhuis en een tussenlid met trappenhuis. De bouwdelen zijn om een binnenhofje gegroepeerd. Het voorhuis heeft een afgeplat schilddak met mastiek-leien.

De VOORGEVEL is drie traveeën breed en heeft een symmetrische indeling met breed middenrisaliet. De hardstenen pui in blokverband in de eerste bouwlaag wordt geleed door pilasters met basementen en eenvoudige lijstkapitelen. De pui bestaat uit een brede etalage op zwart granieten plint tussen twee smalle, rondboogvormig afgesloten ingangen (links naar de bovenwoning en rechts naar de winkel). De etalage is gevat onder een brede korfboog en wordt aan weerszijden geflankeerd door pilasters van zwart graniet. De bovenlichten in de boogvelden zijn dichtgezet. De pui sluit af met een fries en geprofileerde waterlijst. Het fries is in het midden opgetrokken tot aan de lekdorpel van het venster in de tweede bouwlaag. Hier bevindt zich tussen twee consoles de gegraveerde en vergulde tekst "Goud en Zilverwerken" met aan weerszijden "Anno" en "1895". De bakstenen tweede en de derde bouwlaag zijn gemetseld in kruisverband en voorzien van gele speklagen ter hoogte van de dorpels. De speklagen zijn aan de uiteinden en op de hoeken van de risaliet voorzien van gepleisterde diamantkopjes. De tweede bouwlaag heeft in de middenrisaliet een groot samengesteld zesruits venster met geprofileerde stijlen, en aan weerszijden een enkelruits schuifvenster. De vensters sluiten aan de bovenzijde af met een hoofdgestel (geprofileerde architraaf, een tegelfries met gestileerde bloemmotieven en geprofileerde kroonlijst) en gemetselde blinde segmentboogjes. De segmentboogjes zijn voorzien van gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De derde bouwlaag heeft twee gekoppelde schuifvensters in de middenrisaliet en een schuifvenster aan weerszijden. De vensters worden afgesloten door een geprofileerde kroonlijstjes en gemetselde blinde segmentbogen. De lekdorpels bevinden zich op bakstenen sierlijstjes. De middenrisaliet sluit af met een topgevel waarin een stolpraam met bovenlicht. Het venster wordt geflankeerd door bakstenen pilasters met smeedijzeren bekroning en heeft een betegeld fries met rankmotieven aan de onderzijde en een geprofileerd fronton aan de bovenzijde. De smalle traveeën aan weerszijden van de risaliet sluiten aan de bovenzijde af met een betegeld fries en een uitkragende geprofileerde bakgoot op gesneden klossen.

De bakstenen ACHTERGEVEL van het voorhuis is in kruisverband gemetseld en heeft in de tweede en derde bouwlaag elk twee stolpramen met bovenlichten en een brede dakkapel onder plat in het dakschild.

Het WINKELINTERIEUR is gemoderniseerd. Het INTERIEUR van de bovenwoning bezit onder andere een tochtportaal met sierlijsten van stuc op wanden en plafond, een zwart marmeren schouw met overhoekse pilasters en consoles en verguld middenrozet in neo-empirestijl (vaas-, blad- en rankmotieven) in de woonkamer op de eerste verdieping van het voorhuis, en een dwars geplaatste kelder met tongewelf onder het voorhuis die omstreeks 1895 is uitgebreid met een gedeelte met troggewelven.

WINKELWONING uit 1895.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een winkelpand met bovenwoning in neorenaissance-stijl, dat opvalt door hoogwaardige esthetische kwaliteiten in exterieur, zoals gave verhoudingen, bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek.

- Van stedebouwkundige waarde wegens de situering in een historisch gegroeide straatwand in de Arnhemse binnenstad, alwaar het pand als historisch element een beeldbepalende rol speelt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Juwelierswinkel