Koningstraat 84, 6811 DK te Arnhem
Koningstraat 85, 6811 DK te Arnhem

Inleiding:

WINKEL met BOVENWONING uit ca. 1885-1890 in eclectische stijl met een rijk geornamenteerde winkelpui waarin neorenaissance invloeden en moors geïnspireerde motieven vermengd zijn. Het pand is gelegen in de aaneengesloten westelijke gevelwand van de Koningstraat. Achter de meest rechtse travee van het pand gaat een steeg schuil.

Omschrijving:

WINKEL met BOVENWONING bestaande uit drie bouwlagen met een zolderverdieping onder een schilddak met betonpannen, gebouwd op een nagenoeg rechthoekig grondplan. In het dakschild aan de voorzijde bevindt zich een eenvoudige witgeschilderde dakkapel met een licht getoogde kroonlijst en een venster met getoogd stolpraam.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is vier traveeën breed, waarbij de meest rechtse travee iets terugligt t.o.v. de andere drie en tevens veel soberder is uitgevoerd. Bovendien besloeg de winkelpui oorspronkelijk alleen de linker drie traveeën. Onder de rechter travee bevond zich vermoedelijk de toegang tot de achtergelegen steeg.

De voorgevel boven de winkelpui bestaat uit in kruisverband gemetselde baksteen met geknipte voegen en is voorzien van rollagen van rode baksteen en sierbanden van gele verblendsteen, die overigens niet doorlopen in de rechter travee. Ter hoogte van de eerste en tweede verdieping bevinden zich hardstenen waterlijsten, waarin de onderdorpels van de vensters zijn opgenomen. De gevel wordt afgesloten door een gekornist fries met gepaarde rijk bewerkte consoles en een gekorniste kroonlijst. De rechter travee heeft geen consoles. Iedere travee bezit twee segmentboogvormig afgesloten vensters boven elkaar. De segmentbogen bestaan deels uit gele verblendsteen en zijn voorzien van een bewerkte witgepleisterde sluitsteen. De vensters op de eerste verdieping zijn hoger en voorzien van witgeschilderde schuiframen met duimen, de luiken zijn verdwenen. De vensters op de tweede verdieping bezitten stolpramen. Onder de lekdorpels zijn zandstenen consoles aangebracht, waartussen verdiepte velden met rollagen liggen. In de dagkanten van de vensters zijn hoeken uitgespaard tussen lek- en wisseldorpel en op de tweede verdieping tot even onder de vensterafsluiting, waarin gietijzeren zuiltjes met rijk bewerkte basementen en kapitelen zijn geplaatst. Al deze versieringen komen in de rechter travee niet voor. In de rechter travee zijn de dagkanten van de vensters tussen lek- en wisseldorpel voorzien van vellingen.

De oorspronkelijke winkelpui beslaat de eerste bouwlaag onder de linker drie traveeën. De symmetrisch ingedeelde pui wordt afgesloten door een geornamenteerde puibalk, voorzien van houtsnijwerk en een gekorniste kroonlijst, die doorloopt over de rechter travee. De pui ligt tussen twee gepleisterde hoekpilasters met blokverdeling en kapitelen ter hoogte van de deurkalven. Hierboven bevinden zich verdiepte velden en twee paar consoles. De pui bestaat uit drie openingen, een breed etalagevenster in het midden met aan weerszijden twee deuropeningen. De openingen worden afgesloten door varianten op de geknikte boog, waarbij de zwikken zijn gevuld met gietijzeren ajourwerk met rozetten. De gevelopeningen worden geflankeerd door vier gietijzeren zuiltjes met kapitelen ter hoogte van de deurkalven. Hierboven bevinden zich kleinere gietijzeren zuiltjes met kapitelen. De hoekpilasters en de zuiltjes rusten op hardstenen basementen. De eerste bouwlaag van de rechter travee is gepleisterd en voorzien van banden en een segmentboogvormig afgesloten opening met geornamenteerde sluitsteen. De ramen en deuren in de pui zijn vernieuwd.

Het INTERIEUR van de winkel is geheel gemoderniseerd. In het interieur van de bovenwoning bevindt zich een trap met rijk geornamenteerde eikehouten leuning en trapspijlen.

WINKEL met BOVENWONING uit ca. 1885-1890.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een pand in eclectische stijl, met neorenaissance en moors geïnspireerde invloeden, met bijzondere esthetische kwaliteiten in de voorgevel zoals bijzondere ornamentiek en materiaalgebruik.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een redelijk gave straatwand met hoofdzakelijk 19de eeuwse voorgevels.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning