Koningstraat 15 A, 6811 DE te Arnhem
Koningstraat 16, 6811 DE te Arnhem
Koningstraat 16 A, 6811 DE te Arnhem

Inleiding:

Twee WINKELS met BOVENWONING gebouwd ca. 1890-1895 in eclectische stijl met invloeden van neorenaissance. Het pand heeft een rijk gedetailleerde voorgevel en is gelegen in de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Koningstraat.

Omschrijving:

Twee WINKELS met BOVENWONING in een op rechthoekig grondplan opgetrokken pand van drie bouwlagen met een zolderverdieping, onder een met pannen gedekt schilddak. In het dakschild aan de voorzijde bevindt zich een witgeschilderde halfrond afgesloten dakkapel met tonvormig dakje, geprofileerde lijst en raam met rondboogbovenlicht.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is boven de winkelpui opgetrokken uit in kruisverband gemetselde baksteen en is vier traveeën breed. Ter plaatse van de tweede verdieping vormen de tweede en derde travee een licht risalerend veld, rustend op een witgeschilderde lijst op consoles. De gevel is voorzien van witgeschilderde gestucte speklagen, waterlijsten en diamantkoppen en wordt afgesloten door een witgeschilderd gekornist hoofdgestel, waarvan de geprofileerde kroonlijst gedragen wordt door gepaarde bewerkte consoles. Iedere travee bevat twee getoogde vensters boven elkaar. De vensters op de eerste verdieping zijn voorzien van schuiframen en witgestucte tandstenen en worden afgesloten door een witgestuct hoofdgestel met consoles, waarboven hanekammen met witgestucte boog- en sluitstenen. De vensters op de tweede verdieping zijn voorzien van stolpramen, gietijzeren raamhekjes en witgestucte tandstenen met diamantkoppen en worden afgesloten door een segmentboog met witgestucte boog- en sluitstenen. De sluitstenen hebben diamantkoppen.

De winkelpui heeft geen relatie met het bovenste deel van de voorgevel. De pui wordt afgesloten door een puibalk in de vorm van een hoofdgestel, gedragen door penanten die zijn uitgevoerd als gecanneleerde pilasters. De pilasters staan op hoge van bossages voorziene hardstenen basementen, worden onderbroken door diamantkoppen en afgesloten door geornamenteerde blokken op gepaarde consoles.

De pui is in drie segmentboogvormig afgesloten openingen verdeeld door twee gecanneleerde gietijzeren zuiltjes met vlechtbanden, composietkapitelen en van bossages voorziene hardstenen basementen. De kapitelen bevinden zich ter hoogte van de deurkalven, hierboven worden de zuiltjes voortgezet door een bewerkte vierkante stijl met vellingen. De segmentbogen hebben bewerkte houten zwikken. Het hoofdgestel dat de pui afsluit is voorzien van bewerkte consoles en diamantkoppen.

De middelste opening is iets smaller en bevat een taps naar binnen toelopend portiek met terrazzovloer, houten raam- en deuromlijstingen met vlechtband- en bladmotieflijsten en ijzeren roosters, verder een stucplafond met geprofileerde lijsten en een rijk geornamenteerde houten neorenaissance deur met twee koperen knoppen en een ijzeren brievenbus. De twee winkeldeuren die deze deur oorspronkelijk flankeerden zijn vervangen door ramen. De bovenlichten zijn nog aanwezig. De toegang tot de winkels ligt nu aan de voorzijde, waar de plint en de oorspronkelijke etalageramen verwijderd zijn.

Het INTERIEUR van de winkels is volledig gemoderniseerd.

WINKELS met BOVENWONING uit ca. 1890-1895.

- Van architectuurhistorisch belang als een goed en redelijk gaaf voorbeeld van een winkelpand in eclectische stijl met neorenaissance-invloeden met bijzondere esthetische kwaliteiten in de voorgevel zoals gave verhoudingen en een bijzondere ornamentiek.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een redelijk gave straatwand met hoofdzakelijk 19de eeuwse voorgevels.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning