Rijnstraat 19 I, 6811 EW te Arnhem
Rijnstraat 20, 6811 EW te Arnhem
Rijnstraat 19 II, 6811 EW te Arnhem
Rijnstraat 19 III, 6811 EW te Arnhem
Rijnstraat 19 IV, 6811 EW te Arnhem

Inleiding

WINKELWONING, in gebruik als apotheek en bovenwoning. Het pand is in 1858 gebouwd, getuige een stichtingssteen in de achtergevel: "Eerste steen gelegd door H. Frank, 1858", en bezit een middeleeuwse kelder en een winkelpui uit het laatste kwart van de 19e eeuw in eclectische stijl. Het pand is gelegen in de aaneengesloten noordelijke gevelwand van de Rijnstraat, nabij de hoek met de Tullekensteeg.

Omschrijving

WINKELWONING van drie bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De zolderverdieping heeft een schilddak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen.

De VOORGEVEL heeft een winkelpui in de eerste bouwlaag. De WINKELPUI is vier traveeën breed en wordt geleed door houten pilasters. De pilasters zijn voorzien van langgerekte spiegels met geprofileerde omlijsting en hebben eenvoudige lijstkapitelen. De pui rust op een tweedelige, gekorniste plint, waarin twee getoogde keldervensters. De pui wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De kroonlijst bezit aan de onderzijde een tandlijst en wordt ondersteund door zeven voluutconsoles. De pilasters en consoles aan de zijden zijn gekoppeld. De ingang naar de bovenwoning bevindt zich in de linker travee, en bestaat uit twee hardstenen treden en neuten, een paneeldeur met twee raampjes, een geprofileerd kalf en een getoogd bovenlicht met glas-in-lood. Het winkelgedeelte van de pui is symmetrisch ingedeeld: een vernieuwde deur in ondiep portiek met getoogd bovenlicht tussen twee enkelruits ramen met getoogde bovenlichten, alle voorzien van geprofileerde omlijstingen. De tweede en derde bouwlaag hebben een symmetrische indeling van drie vensterassen met middenrisaliet. De bakstenen gevel is in kruisverband gemetseld, heeft een waterlijst ter hoogte van de lekdorpels in de tweede bouwlaag, een geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen en een houten hoofdgestel (geprofileerde architraaf, vlak fries, geprofileerde kroonlijst) als beëindiging. Beide verdiepingen hebben drie segmentboogvormig afgesloten schuifvensters: zesruits in de tweede, en vierruits in de derde bouwlaag. De geprofileerde middenstijl heeft in de bovenlichten een kapiteeltje waarop rondboogvormige roeden aansluiten. De vensters zijn ver in de gevel teruggeplaatst en hebben een geprofileerde omlijsting.

De bakstenen ACHTERGEVEL bezit in de tweede bouwlaag twee zesruits schuifvensters en in de derde bouwlaag twee vierruits schuifvensters, alle met strekken. De achtergevel sluit aan de bovenzijde af met een geprofileerde bakgoot.

INTERIEUR met onder meer een kelder, bestaande uit een grote overwelfde middeleeuwse kelderruimte, een smal overwelfd trapgedeelte langs de linker zijgevel, een kelderruimte met drie troggewelven in de lengterichting van het gebouw en een kelderruimte met smal tongewelf aan de achterzijde; twee toogkasten met kuiven behorend tot de laat 19de eeuwse winkelinventaris; eenvoudige stucplafonds met middenrozetten in de vestibule en de bovenwoning, evenals paneeldeuren met geprofileerde kozijnen en enkele zwart marmeren schouwen; trappenhuis aan de achterzijde met bewerkte houten trappaal en spijlen; zolderverdieping met twee houten boogspanten met makelaar.

WINKELWONING uit 1858 met laat negentiende eeuwse winkelpui.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een pand uit het midden van de 19de eeuw met een latere winkelpui in eclectische stijl, met hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het exterieur (bijzondere detaillering winkelpui en vensters) en oorspronkelijke interieuronderdelen, zoals winkelkasten, stucplafonds, marmeren schouwen en trappenhuis.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide gevelwand van de Rijnstraat, waarin het pand een beeldbepalende rol speelt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Voorgevel en winkelruimte.