Arnhem O 317
Roggestraat 31, 6811 BB te Arnhem
Roggestraat 31 A, 6811 BB te Arnhem
Walstraat 91, 6811 BE te Arnhem

Inleiding

WINKELWONING, bestaande uit een winkelruimte en bovenwoningen, in 1919 gebouwd naar ontwerp van architect W. DE VRIND Jr. Het gebouw kenmerkt zich door invloeden van de Amsterdamse School, zoals de toepassing van diverse metselverbanden en siermetselwerk, de hoekoplossing met uitgesneden portiek en hangende erker met koepelbekroning en stalen ramen met glas-in-lood.

Het pand is gesitueerd op de zuidelijke hoek van de Roggestraat en de Walstraat en vormt het sluitstuk van de aaneengesloten gevelwanden van beide straten.

Omschrijving

WINKELWONING van vier bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De zolderverdieping heeft een afgeplat schilddak belegd met leien in Maasdekking, en een hoge, in siermetselwerk uitgevoerde schoorsteen aan de zijde van de Roggestraat.

De roodbruine bakstenen gevels zijn in staand verband gemetseld met verdiept gelegen voegen. De gevels worden geleed door zware doorgaande bakstenen 'pilasters' (uitgemetselde koppen in de eerste bouwlaag, muizetandkoppen in de verdiepingen) met fantasie-kapitelen (tweezijdig uitgemetselde bakstenen en trapsgewijze bekroning). De gevels hebben een granieten plint aan de onderzijde en worden aan de bovenzijde beëindigd door een uitkragende borstwering met muizetandlijst en rollaag. De hoek is op de verdiepingen uitgevoerd als een vierzijdige erker met eenzelfde opbouw als de flankerende gevelvlakken en wordt bekroond door een achtzijdige helm met piron van lood. De hoeken van de erker worden geaccentueerd door elkaar kruisende bakstenen.

De invullingen van de muuropeningen in de eerste bouwlaag zijn allemaal vernieuwd. De ingang in de afgeschuinde hoek wordt afgesloten door een grote geprofileerde natuurstenen kraagsteen, welke zich naar beneden toe verjongt tussen kegelvormige decoraties. De eerste bouwlaag wordt beëindigd door een uitgemetselde rollaag.

De gevel aan de Roggestraat heeft twee vensterassen, en de gevel aan de Walstraat heeft vier vensterassen. Alle vensteropeningen op de verdiepingen hebben geknikte granieten lekdorpels met twee uitgemetselde lagen baksteen eronder, en worden afgesloten door tweesteens rollagen. De tweede en derde bouwlaag hebben stalen stolpramen met drieruits gekleurd glas-in-lood bovenlichten in houten kozijnen; de vierde bouwlaag bezit stolpramen met keperboogvormige roeden en gekleurd glas-in-lood bovenin. De vensters in de hoekerker zijn smalle, enkelruits varianten op de vensters in de flankerende gevels. De ramen bezitten nog hun oorspronkelijk ijzeren windhaken met omgekrulde uiteinden.

Het INTERIEUR van de bovenwoningen bezit onder meer een trappenhuis met trapsgewijs oplopende lambrizering, eenvoudige stucplafonds met lijsten, houten schouwen en paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen en afsluitende kroonlijsten.

WINKELWONING uit 1919.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf voorbeeld van een winkel met bovenwoningen in expressionistische bouwtrant (Amsterdamse School-invloeden) naar ontwerp van architect W. DE VRIND Jr., met hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het exterieur, zoals gave verhoudingen, fraaie hoekoplossing en bijzonder siermetselwerk.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide binnenstad van Arnhem, waarin het hoekpand een beeldbepalende rol speelt wegens de ligging aan een kruising en de situering van de markante hoek in de zichtassen van enkele kruisende straten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Cardozo NV ; Gelderland