Emmastraat 71, 6828 HD te Arnhem
Emmastraat 73, 6828 HD te Arnhem

Inleiding

DUBBEL HERENHUIS, ca. 1885 gebouwd in eclectische stijl met een symmetrisch gespiegelde opzet (klassieke hoofdopzet, detaillering in renaissance-stijl). Het rechter huis (nummer 73) is thans in gebruik als drukkerij en heeft aan de achterzijde een éénlaags aanbouw met sheds. Deze aanbouw valt niet onder de bescherming. Het object ligt in de oostelijke gevelwand van de Emmastraat, heeft aan weerszijden een smalle doorgang (achterom) en is gesitueerd in de zichtas van de Boulevard Heuvelink, tegenover een pleinachtige verbreding van de boulevard (driehoekig plantsoen). Het Boulevardkwartier is in het laatste kwart van de 19e eeuw grotendeels bebouwd met herenhuizen in eclectische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd DUBBEL HERENHUIS van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De risalerende hoekpaviljoens hebben drie gemetselde bouwlagen en worden afgesloten door een uitkragende geprofileerde goot op klossen. De oorspronkelijke afgeplatte schilddaken op de hoekpaviljoens zijn verwijderd. Beide huizen hebben tussen de paviljoens een gezamenlijke gebroken kap, die aan de voorzijde is belegd met zinken leien (onder) en zinken platen (boven), en aan de achterzijde met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In het voorste dakschild zijn twee houten dakkapellen geplaatst (links een enkelruits raam en rechts een stolpraam), die geflankeerd worden door twee vierzijdige, taps toelopende balusters met Ionische kapiteeltjes waarop een hoofdgestel met klein fronton. De achterhuizen hebben elk een afzonderlijk zadeldak met wolfeind en gemeenschappelijke zakgoot, eveneens belegd met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Midden op het dak zijn twee hoge bakstenen schoorstenen geplaatst, welke door een gemetseld rondboogje met elkaar zijn verbonden. Van de symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL fungeert de scheidslijn tussen beide woningen als spiegellijn. De bakstenen gevel is in kruisverband gemetseld en heeft een horizontale geleding bestaande uit: een hardstenen plint, waterlijst, gepleisterde speklagen, cordonlijsten met vlak fries eronder als markering van de bouwlagen en een afsluitend hoofdgestel (geprofileerde lijst, fries met spiegels, uitkragende kroonlijst op bloktandlijst of klossen).

De risalerende hoekpaviljoens hebben een verticale geleding van hoekpilasters: geblokt gepleisterd met lijstkapitelen in de eerste bouwlaag, met speklagen en lijstkapitelen in de tweede bouwlaag, als bakstenen liseen in de derde bouwlaag. De rondboogvormige afsluitingen van de portieken in de eerste bouwlaag worden ondersteund door twee Ionische zuilen. De gepleisterde velden aan weerszijden van de rondboog zijn voorzien van een korenschoof met lint. Boven de rondboog is een cartouche met bloem- en bladmotieven aangebracht. Het portiek bezit een hardstenen vloer, plint en dorpel; wit gepleisterde wanden; een dubbele paneeldeur met twee ruitjes voorzien van smeedijzeren roosters, geprofileerd kalf en rondboogvormig bovenlicht; een enkelruits raam met rondboogvormig bovenlicht. Het portiek van nummer 73 heeft onder andere een gewijzigde vloer en deur. In de tweede bouwlaag van de hoekpaviljoens bevindt zich een dubbele balkondeur (bij nummer 71 veranderd in stolpraam) onder segmentboogvormig afgesloten bovenlicht met geprofileerde gestucte omlijsting. Het balkon van Emmastraat 71 heeft een smeedijzeren hek en wordt ondersteund door consoles met bladmotieven. Het balkon en de ondersteuning van Emmastraat 73 is volledig gemoderniseerd. Tussen de tweede en derde bouwlaag bevindt zich een gepleisterd veld dat voorzien is van een leeuwekop met een gedrapeerd doek in de bek en het opschrift 'AN 1885 NO'. De derde bouwlaag heeft twee gekoppelde ramen met een gepleisterd Ionisch deelzuiltje en rondboogvormige bovenlichten met gepleisterde omlijsting en sluitsteen. Het gedeelte tussen de hoekpaviljoens is vier traveeën breed. De eerste en tweede bouwlaag hebben elk vier enkelruits schuifvensters en bovenlichten onder blinde segmentbogen. Onder de hardstenen lekdorpels zijn wit gepleisterde velden aangebracht. De bovenlichten zijn voorzien van een gepleisterde, geprofileerde omlijsting. De omlijsting is in de tweede bouwlaag tevens voorzien van een kuif en een afsluitende kroonlijst met granaatappel.

De LINKER en RECHTER ZIJGEVEL zijn gecementeerd en hebben in het midden enkele rondboogvenstertjes ter plaatse van het trappenhuis.

Emmastraat 71 heeft aan de ACHTERZIJDE ter breedte van het achterhuis een ondiepe uitbouw over twee bouwlagen. De bakstenen gevel in halfsteens verband is voorzien van vier grote negenruits vensters in de eerste en tweede bouwlaag en een deur en drie ramen in de souterrainverdieping. Het platte dak van de uitbouw is bereikbaar door een deur in de zolderverdieping. Deze latere uitbouw komt niet voor bescherming in aanmerking.

Emmastraat 73 heeft aan de ACHTERZIJDE een moderne diepe éénlaags uitbouw die buiten de bescherming valt. De gepleisterde achtergevel van het achterhuis heeft in de tweede bouwlaag een deur, een T-schuifvenster en een dubbele balkondeur, en in de zolderverdieping twee stolpramen.

Het INTERIEUR van Emmastraat 71 bezit onder meer een tochtportaal en gang met wit marmeren vloer, plint en dorpels, stucplafonds met lijsten en middenrozetten en een tochtdeur met klassiek hoofdgestel-omlijsting; een trappenhuis met een houten bordestrap met twee armen, bewerkte trappalen en aan de onderkant van de treden voorzien van gestucte lijsten in ruitpatronen; een kamer-en-suite met zwart marmeren schouw, in- en uitgezwenkte houten vensterbanken op consoles en paneeldeuren met geprofileerde omlijsting; een kelder met troggewelven. Het van oorsprong identieke INTERIEUR van Emmastraat 73 bezit nog enkele authentieke elementen, zoals het trappenhuis met de bordestrap en een kamer-en-suite op de verdieping met schuifdeuren en zwart marmeren schouw.

DUBBEL HERENHUIS uit ca. 1885.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gedeeltelijk gaaf voorbeeld in in- en exterieur van twee gekoppelde herenhuizen in eclectische stijl. Het object valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals een goede detaillering in vormgeving, gevarieerd materiaalgebruik en een rijke ornamentiek. Het interieur (met name van Emmastraat 71) bezit een groot aantal authentieke elementen, zoals marmeren vloer, stucplafonds en fraai trappenhuis.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het destijds ruim opgezette, en met herenhuizen in eclectische stijl bebouwde laat-negentiende eeuwse Boulevardkwartier, waarin het object een beeldbepalende rol speelt als visuele afsluiting van de Boulevard Heuvelink en vanwege de situering tegenover een pleinachtige verbreding van de boulevard (driehoekig plantsoen). Het object heeft ensemblewaarde met de haar omringende hoogwaardige bebouwing in voornamelijk historiserende bouwstijlen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis Dubbel woonhuis