Emmastraat 75, 6828 HD te Arnhem
Emmastraat 77, 6828 HD te Arnhem

Inleiding

DUBBEL HERENHUIS met beneden- en bovenwoning, ca. 1890 gebouwd in neorenaissance-stijl. Het pand ligt in de oostelijke gevelwand van de Emmastraat en is gesitueerd in de zichtas van de Boulevard Heuvelink, tegenover een verbreding van de boulevard in de vorm van een driehoekig plantsoen. Het Boulevardkwartier is in het laatste kwart van de negentiende eeuw grotendeels bebouwd met herenhuizen in historiserende bouwstijlen.

Omschrijving

Deels onderkelderd DUBBEL HERENHUIS van drie bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Het afgeplatte schilddak is belegd met gesmoorde platte Friese pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn twee houten dakkapellen geplaatst. De dakkapellen bestaan uit een enkelruits draairaam tussen bewerkte stijlen, een geprofileerde gootlijst op kleine consoles en een met zink bekleed schilddakje met bolpiron. In het linker en rechter dakschild bevindt zich een bakstenen schoorsteen. In het dakschild aan de achterzijde is een modern tuimelraam geplaatst. De tweelaags uitbouw aan de achterzijde heeft een plat dak.

De rood/bruin bakstenen VOORGEVEL is in kruisverband gemetseld met geknipte voegen. De voorgevel wordt horizontaal geleed door een hardstenen plint, geprofileerde gestucte waterlijsten ter hoogte van de lekdorpels, een geprofileerde cordonlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag, gepleisterde speklagen ter hoogte van de tussendorpels en bovendorpels, en hoofdgestel bestaande uit een geprofileerde lijst, vlak fries en geprofileerde kroonlijst. De voorgevel is drie traveeën breed en asymmetrisch ingedeeld. De rechter licht risalerende travee heeft in de eerste bouwlaag een segmentboogvormig afgesloten portiek met hardstenen trapje, vloer, dorpel en neuten; twee opdekdeuren met elk een ruitje en smeedijzeren rooster, geprofileerd kalf en enkelruits bovenlichten. In de vloer van het portiek bevindt zich een koekoek met een getoogd tweeruits kelderraam. Links naast het portiek bevinden zich twee enkelruits schuifvensters met enkelruits bovenlichten onder blinde segmentbogen. De segmentbogen hebben gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De boogtrommels zijn voorzien van metselmozaïek in rode en blauwe baksteen. De tweede bouwlaag bezit twee enkelruits schuifvensters met enkelruits bovenlichten onder blinde korfbogen. De korfbogen hebben gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De boogtrommels zijn voorzien van metselmozaïek in rode en gele baksteen. Rechts hiervan in het risaliet bevindt zich een dubbele balkondeur met enkelruits bovenlicht onder dito korfboog. Het balkon heeft een houten hek van balusters en rust op twee voluutconsoles met elk een mannenhoofd en florale motieven. De derde bouwlaag bezit drie getoogde vierruits stolpramen. De segmentbogen zijn ook hier voorzien van gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Onder de schuifvensters van de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich rechthoekige velden waarin tegels met een palmettenlijst in de eerste bouwlaag en een zigzaglijst in de tweede bouwlaag. De gecementeerde en blinde LINKER ZIJGEVEL grenst aan een smalle achterom van het buurpand. De wit gepleisterde ACHTERGEVEL heeft aan de rechter zijde een over twee bouwlagen doorgaande houten serre. De serre van de eerste bouwlaag heeft een dubbele deur met zijlichten en bovenlicht en bewerkte hoekstijlen. De serre van de tweede bouwlaag heeft bewerkte hoekstijlen en is bereikbaar via schuifdeuren onder een tweeruits bovenlicht. De derde bouwlaag bezit drie vierruits stolpramen.

De achtergevel heeft ter plaatse van de linker travee een tweelaags uitbouw met plat dak. De gevels zijn eveneens wit gepleisterd, voorzien van rechte muurankers en worden afgesloten door een houten daklijst. De achtergevel van de uitbouw bezit een dubbele tuindeur met bovenlicht in de eerste bouwlaag en een vierruits stolpraam in de tweede bouwlaag. De rechter gevel van de uitbouw bezit een vernieuwde deur onder bovenlicht en een T-schuifvenster in de eerste bouwlaag en twee stolpramen in de tweede bouwlaag. De vensterluiken zijn verwijderd. Het INTERIEUR bezit enkele waardevolle elementen, zoals een hal met wit marmeren vloer en stucrozetje; een houten trap met geprofileerde handlijst en ijzeren spijlen; een keuken met wit betegeld schouwtje; een kamer-en-suite met schuifdeuren en stucplafonds (lijsten en middenrozet met blad-, voluut- en krulmotieven); originele paneeldeuren.

DUBBEL HERENHUIS met beneden- en bovenwoning uit ca. 1890.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld in in- en exterieur van een herenhuis in neorenaissance-stijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals bijzonder materiaalgebruik en rijke ornamentiek (o.a. metselmozaïek, tegeltableaus, voluutconsoles) en bevat een groot aantal originele interieurelementen (o.a. stucplafonds).

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het destijds ruim opgezette, en met herenhuizen in historiserende bouwstijlen bebouwde laat-negentiende eeuwse Boulevardkwartier, waarin het object een beeldbepalende rol speelt vanwege de situering aan een pleinachtige verbreding van de boulevard èn als visuele afsluiting van de Boulevard Heuvelink. Het pand heeft ensemblewaarde met de haar omringde hoogwaardige bebouwing in voornamelijk historiserende bouwstijlen.