Boulevard Heuvelink 11 I, 6828 KG te Arnhem
Boulevard Heuvelink 13, 6828 KG te Arnhem
Rietgrachtstraat 45, 6828 KB te Arnhem
Boulevard Heuvelink 11 II, 6828 KG te Arnhem

Inleiding

Driedubbel HERENHUIS, thans kamerverhuur, omstreeks 1895 gebouwd in neorenaissance-stijl. Kenmerkend zijn de gepleisterde ornamenten en banden, de velden met siermetselwerk, de geleding met risalieten, de segmentbogen met sluitstenen en de houten serre aan de achterzijde. Het pand is waarschijnlijk in 1919 met een derde bouwlaag verhoogd. Het pand staat op de noordoostelijke hoek van de kruising van de Boulevard Heuvelink en de Rietgrachtstraat. Het pand is met twee ingangen voor de bovenwoningen georiënteerd op de Boulevard Heuvelink. In de linker zijgevel aan de Rietgrachtstraat bevindt zich een ingangsportiek voor de benedenwoning. Het hoekpand maakt onderdeel uit van het Boulevardkwartier; een grotendeels in het laatste kwart van de negentiende eeuw met rijen herenhuizen in historiserende stijlen bebouwde woonwijk.

Omschrijving

Driedubbel HERENHUIS van drie in hoogte afnemende bouwlagen, souterrain en zolder op rechthoekig grondplan. Het afgeplatte schilddak is belegd met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en wordt afgesloten door een houten daklijst. In het dakschild aan de voorzijde zijn twee houten plat gedekte dakkapellen geplaatst, beide met een stolpraam. Op het linker dakschild staan twee schoorstenen met elk vier rookkanalen. In het achterschild bevinden zich een aantal gietijzeren dakramen.

De gevels van rode baksteen zijn gemetseld in kruisverband met geknipte voeg en worden horizontaal geleed door een grijs geschilderde plint, wit gepleisterde cordonlijsten, sierbanden van gele baksteen, een afsluitende wit gepleisterde band met verticale gleuven in de risalieten en een bakgoot op bewerkte klossen. De muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentbogen met metselmozaïek van rode en gele baksteen in de boogtrommels. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is zes vensterassen breed en heeft in het midden een stenen erker tegen het souterrain en de eerste bouwlaag. In de licht risalerende linker en rechter travee bevinden zich de ingangen van de bovenwoningen. Zowel bij nummer 11 als bij nummer 13 leidt een hardstenen trap tussen trapbomen naar een segmentboogvormig afgesloten ingang, waarin een brede paneeldeur met kussens, twee ruitjes en een bovenlicht. Tussen beide ingangen bevinden zich in de souterrainverdieping vijf rechthoekige enkelruits vensters en in de eerste bouwlaag vijf enkelruits schuifvenster met glas-in-lood bovenlichten. De tweede bouwlaag telt zes enkelruits schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten. De dagkanten van de vensteropeningen in de eerste en tweede bouwlaag zijn gestuct en geprofileerd; in de tweede bouwlaag met vertanding. De derde bouwlaag heeft in de zijrisalieten elk een enkelruits venster en daartussen twee maal twee gekoppelde enkelruits vensters. Deze zes rechthoekige vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door rechte strekken. Aan weerszijden van de gekoppelde vensters bevindt zich een klimmend fries.

De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL is vijf traveeën breed en wordt geleed door een middenrisaliet en hoeklisenen. De middenrisaliet heeft in de eerste bouwlaag een segmentboogvormig afgesloten portiek waarin een hardstenen trap (zeven treden), vloer en dorpel; en een dubbele paneeldeur met bewerkte naald, twee ruitjes met smeedijzeren roosters, een geprofileerd kalf en bovenlicht. De middenrisaliet heeft in de tweede bouwlaag een schuifvenster zoals omschreven bij de voorgevel en in de derde bouwlaag een stolpraam onder rechte strek. In de gepleisterde band zijn de data "12/12/1992 - 4/2/1919" geschilderd. Aan weerszijden van de middenrisaliet bevindt zich in de souterrainverdieping één liggend rechthoekig venster en één blindvenster; in de eerste, tweede en derde bouwlaag twee blindvensters met metselmozaïek (regelmatig patroon van gele bakstenen). Alle (blind-)vensters worden afgesloten door een segmentboog met metselmozaïek in de boogtrommel.

De RECHTER ZIJGEVEL is ingebouwd.

De wit gepleisterde ACHTERGEVEL is vier vensterassen breed. De grijs geschilderde souterrainverdieping bezit twee brede rechthoekige vensters en een vernieuwde dubbele deur. De eerste bouwlaag heeft drie dubbele glasdeuren (twee draai en een schuif) en een enkele deur, alle met gekleurd glas-in-lood bovenlicht. Het balkon met siersnijwerk tussen de stijlen en een bewerkte druiplijst is gedeeltelijk beglaasd. De tweede bouwlaag heeft twee dubbele glasdeuren tussen twee T-schuifvensters. De bovenlichten zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood in geometrische patronen. Het balkon van de tweede bouwlaag is afgezet met een vernieuwd houten hek. De derde bouwlaag bezit twee kruisvensters tussen twee stolpramen, alle met glas-in-lood bovenlichten. De INTERIEURS van de bovenwoningen aan de Boulevard Heuvelink bezitten een aantal oorspronkelijke elementen, zoals paneeldeuren; een kamer-en-suite in de tweede bouwlaag met stucplafonds (middenrozet met engelen en schelp-, blad- en bloemmotieven; hoekvullingen met ranken, bladeren en palmetten), schuifdeuren en zwart marmeren schouw; een keuken met keukenkast (paneel- en vitrinedeurtjes); een hal met wit marmeren vloer en een trappenhuis met houten trap, bewerkte trappalen, ijzeren spijlen en geprofileerde handlijst. Het INTERIEUR van de benedenwoning aan de Rietgrachtstraat bezit onder andere een tochtportaal met wit marmeren vloer en stuclijsten met kuiven tegen de wanden; een gang met stucplafond (rozetten en lijsten); vertrekken met zwart marmeren schouwen.

Driedubbel HERENHUIS uit ca. 1895.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf voorbeeld in in- en exterieur van een herenhuis in neorenaissance-stijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals gevarieerd materiaalgebruik en rijke ornamentiek (metselmozaïek in rode en gele baksteen; gestucte waterlijsten, geboorte- en sluitstenen; balkon annex serre met siersnijwerk). Het interieur bezit een aantal waardevolle elementen, zoals trappenhuizen, marmeren vloeren en stucplafonds.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het destijds ruim opgezette, en met herenhuizen in historiserende bouwstijlen bebouwde laat-negentiende eeuwse Boulevardkwartier. Vanwege de verschijningsvorm (omvang en rijke detaillering) speelt het hoekpand een beeldbepalende rol in het eerste gedeelte van de Boulevard Heuvelink, alwaar het door oorlogsschade een van de weinige resterende historische panden is.

Derde bouwlaag.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Benedenwoning