Boulevard Heuvelink 126, 6828 KW te Arnhem
Boulevard Heuvelink 128, 6828 KW te Arnhem
Boulevard Heuvelink 130, 6828 KW te Arnhem
Boulevard Heuvelink 132, 6828 KW te Arnhem

Inleiding

Rijtje van vier HERENHUIZEN met HEKKEN, thans twee woonhuizen, één woonhuis met praktijk (nr.130) en kamerverhuur (nr.132), ca. 1895-1900 gebouwd in neorenaissance-stijl. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn de symmetrische opzet, de gepleisterde speklagen en ornamenten, het siermetselwerk, de balkons met smeedijzeren hekken, de Vlaamse gevels en dakkapellen met trapgevels, de ijzeren tuinhekken (spijlen met punten en draaihekken tussen geprofileerde balusters). Het blok is gelegen in de min of meer aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Boulevard Heuvelink, tussen de Van der Spieghelstraat en de Van Prinstererstraat, en maakt derhalve onderdeel uit van het Boulevardkwartier; een grotendeels in het laatste kwart van de negentiende eeuw met (rijen) herenhuizen in historiserende stijlen bebouwde woonwijk. Het blok heeft aan de linker zijde een smalle achterom.

Omschrijving

Vier aaneengebouwde HERENHUIZEN van twee bouwlagen, souterrain en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Het mansardedak met de nok evenwijdig aan de voorgevel heeft flauw hellende bovenschilden en een steil voor- en achterschild. Het dakschild aan de achterzijde is met gebakken pannen belegd. Het dakschild aan de voorzijde is belegd met mastiekleien in Maasdekking (nrs.128 en 132), geschubde leien in Maasdekking (nr.130) en eternitleien in Maasdekking (nr.126). De nummers 126 en 132 hebben in het midden een Vlaamse (trap)gevel met oorspronkelijk aan weerszijden een houten dakkapel. De Vlaamse gevels zijn voorzien van een rechthoekig venster (tweeruits draairaam, omgekrulde loodslab) onder een blinde rondboog (gepleisterde sluitsteen, metselmozaïek in boogtrommel) en een smeedijzeren sieranker in de top. De treden hebben hardstenen afdekplaten met ezelsruggen. De kleine houten dakkapellen hebben elk een enkelruits draairaam, een beschoten topgevel en een aangekapt wolfdak met windveren en piron. De nummers 128 en 130 hebben in plaats van de Vlaamse gevel een stenen dakkapel met trapgevel, enkelruits draairaam en blinde segmentboog met gepleisterde sluitsteen en siermetselwerk in de boogtrommel. In het dakschild aan de achterzijde zijn enkele tuimeldakvensters aangebracht.

De spiegel-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is twaalf vensterassen breed. De voorgevel wordt horizontaal geleed door een uitgemetselde plint met hardstenen waterlijst, een hardstenen waterlijst ter hoogte van de hardstenen lekdorpels, gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels, een kroonlijst (bakgoot) op bewerkte consoles.

Elk der vier woonhuizen is drie vensterassen breed en heeft in de plint twee tweeruits souterrainvensters onder hardstenen latei en ingemetseld segmentboogje (bij de nummers 130 en 132 zijn twee vensters vervangen door een ingang). Een hardstenen trap leidt naar de ingang in de eerste bouwlaag. De ingang bestaat uit een dubbele paneeldeur met twee rondboograampjes en smeedijzeren roosters, een geprofileerd kalf en een glas-in-lood bovenlicht waarin twee bewerkte stijlen. De twee vensterassen naast de ingang zijn voorzien van enkelruits schuifvensters en bovenlichten. De tweede bouwlaag heeft een dubbele glazen balkondeur tussen twee stolpramen, alle voorzien van een enkelruits bovenlicht. De muuropeningen in de eerste en tweede bouwlaag worden afgesloten door blinde segmentbogen (korfbogen boven de balkondeuren) met gepleisterde geboorte- en sluitstenen. De boogtrommels zijn voorzien van metselmozaïek met gepleisterde vakjes. Het balkon rust op kwartronde hardstenen consoles en is voorzien van een smeedijzeren hek met spiraalmotieven. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van rechte muurankers en twee rechthoekige vensters op de zolderverdieping.

De wit gepleisterde ACHTERGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een houten serre met dubbele glazen tuindeuren, zij- en bovenlichten, en een dubbele glazen achterdeur onder tweeruits bovenlicht en blinde segmentboog. De tweede bouwlaag bezit boven de serre een dubbele glazen balkondeur onder bovenlicht en blinde segmentboog. Het eerste split-level boven de achterdeur bezit een smal en een breed rechthoekig venster onder blinde segmentbogen (respectievelijk een enkelruits draairaam en een stolpraam, beide met enkelruits bovenlicht). Het tweede split-level bezit eenzelfde stolpraam met bovenlicht onder blinde segmentboog.

Het INTERIEUR van nummer 126 bezit een groot aantal waardevolle onderdelen, zoals een tochtportaal met wit marmeren vloer en plint, gestucte wanden en plafond met lijsten en een middenrozet, een tochtdeur met rondboogvormige zij- en bovenlichten gevat in een houten hoofdgestel-omlijsting; een hal met wit marmeren vloer en plint, houten bordestrap met bewerkte trappaal en geprofileerde handlijst, paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen; een souterrainverdieping met kolenkelder voorzien van troggewelven; een kamer-en-suite in de eerste bouwlaag met stucplafonds (middenrozetten en hoekvullingen met geometrische patronen, diamantkoppen, gestileerde bloem- en bladmotieven), serre met dubbele schuifdeuren (gesloten en glazen); split-levels in het trappenhuisgedeelte met een glas-in-loodraam bovenin; een kamer-en-suite in de tweede bouwlaag met stucplafonds (rozetten met bladeren en bloemen, bladlijsten). Genoemde elementen, maar dan minder volledig, zijn tevens aanwezig in de meer gewijzigde interieurs van Boulevard Heuvelink 128, 130 en 132.

Rijtje HERENHUIZEN met HEKKEN uit ca. 1895-1900.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld in opzet en detaillering van een rij herenhuizen in neorenaissance-stijl. Het object valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten in in- en exterieur, zoals het gevarieerde materiaalgebruik (ijzeren sierhekken en -ankers, marmeren vloeren, bewerkte houten paneeldeuren en trap, glas-in-loodramen) en de rijke ornamentiek (geprofileerde hardstenen balkonconsoles, stucplafonds).

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het destijds ruim opgezette, en met herenhuizen in historiserende bouwstijlen bebouwde laat-negentiende eeuwse Boulevardkwartier. Het rijtje van vier woonhuizen heeft ensemblewaarde in relatie met enkele omringende en eveneens monumentwaardige herenhuizen in de Boulevard Heuvelink.