Jansstraat 26, 6811 GJ te Arnhem

Inleiding

WINKELWONING, ca. 1875 gebouwd in eclectische stijl. Het pand staat in de aaneengesloten westelijke gevelwand van de Jansstraat (tussen de Rozemarijnsteeg en de Varkensstraat), en is gesitueerd tegenover het plein Jansplaats. De belendende panden hebben eveneens drie bouwlagen en een zolderverdieping. Het pand is aan de achterzijde ingebouwd. De winkelwoning heeft momenteel een horeca-gelegenheid in de eerste bouwlaag, magazijnruimte in de tweede bouwlaag en een woning in de derde bouwlaag.

Omschrijving

Onderkelderde WINKELWONING van drie bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan (smal en ondiep). De zolderverdieping heeft een afgeplat schilddak met plat gedekte houten dakkapel (stolpraam) aan de voorzijde, en is belegd met gesmoorde tuiles du Nord. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld.

De VOORGEVEL is twee traveeën breed en heeft een houten winkelpui in de eerste bouwlaag. De asymmetrische PUI is gevat tussen twee hoekpilasters en wordt afgesloten door een plint aan de onderzijde en een gekornist hoofdgestel aan de bovenzijde. De op basementen geplaatste hoekpilasters hebben spiegels en consoles (voluutvorm met in- en uitgezwenkte bladmotieven en palmet). De plint is voorzien van twee dicht gezette kelderramen met afgeschuinde hoeken. Het hoofdgestel bestaat uit een geprofileerde architraaf met bloktandlijst, een fries met velden en diamantkoppen en een geprofileerde kroonlijst. De vernieuwde deur (getrapt kalf met krulornamenten) en etalage hebben elk een enkelruits bovenlicht met rijk geprofileerde, keperboogvormige bovenzijde. De zwikken zijn voorzien van ajour-snijwerk (sierranken, rozetten en bladmotieven). Tegen de pui is een moderne glazen luifel aangebracht.

De tweede bouwlaag heeft twee hoge schuifvensters met getoogde bovenlichten en de derde bouwlaag heeft twee stolpramen met getoogde bovenlichten. De vensters zijn voorzien van hardstenen lekdorpels en gepleisterde omlijstingen met sluitstenen, respectievelijk geprofileerd en voorzien van bladmotieven in de tweede bouwlaag, en een vlakke omlijsting met diamantkop-sluitstenen in de derde bouwlaag. Tussen de bovenlichten van de tweede bouwlaag en de lekdorpels van de derde bouwlaag bevinden zich gepleisterde panelen met elk twee velden. Voor de stolpramen zijn lage smeedijzeren hekken aangebracht. De verdiepingen worden gemarkeerd door cordonlijsten. Het INTERIEUR bezit een middeleeuwse kelder met tongewelf in de lengterichting van het pand. In de kelder bevindt zich een bakstenen waterput.

WINKELWONING uit ca. 1875.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld in exterieur van een winkel met pui en bovenwoning in eclectische stijl, met hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals gave verhoudingen en bijzondere detaillering. Een bijzonder interieuronderdeel is de middeleeuwse kelder.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide westelijke gevelwand van de Jansstraat en de aangrenzende Jansplaats. Het object heeft ensemblewaarde in relatie met de omringende bebouwing en speelt hierin een beeldbepalende rol, mede vanwege de situering aan de korte zijde van de Jansplaats.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

14de/15de eeuwse gewelfkelder