Kerkstraat 23, 6811 DM te Arnhem
Pastoorstraat 12, 6811 ED te Arnhem

Inleiding

Voormalig DISTRIBUTIEGEBOUW van een textielfabrikant(?), thans in gebruik als kantoorgebouw, ca. 1920-1925 gebouwd in een zakelijk expressionistische bouwtrant met enkele art déco-motieven, vermoedelijk naar ontwerp van architect W. Diehl. Het pand staat op de noordoostelijke hoek van de Pastoorstraat en de Kerkstraat en is opgenomen in de aaneengesloten gevelwanden van beide straten. De belendende bebouwing is in de Kerkstraat lager dan, en in de Pastoorstraat vrijwel even hoog als het hoekpand.

Omschrijving

Hoekpand van drie in hoogte afnemende bouwlagen met afgeschuinde hoek op vrijwel rechthoekig grondplan. Het platte dak heeft een fors houten overstek op gesneden klossen met bollen. De geprofileerde gootlijst is voorzien van een tandlijstje. De regenpijpen zijn gedeeltelijk in de pilasters opgenomen.

De beide STRAATGEVELS zijn opgetrokken in donkerrode baksteen in verschillende verbanden met geknipte voegen en worden geleed door bakstenen pilasters met siermetselwerk (uitgemetselde lagen baksteen en fantasie kapitelen). De gevels aan de Kerkstraat en de Pastoorstraat hebben respectievelijk een omvang van zeven en zes traveeën. Tussen de pilasters bevinden zich een hoge, schuin geplaatste bakstenen plint en rollagen boven de vensters. De gevels worden afgesloten door een fries van verticaal metselwerk met een uitgemetselde baksteenlaag en rollaag.

De begane grond bezit grote rechthoekige vensters met elk een tweedelig bovenlicht (drieruits valramen) en kalf met tandlijst. De vensters met middenstijl op de eerste verdieping bestaan uit twee gekoppelde draairamen met bakstenen lekdorpels. De tweede verdieping bezit om en om een venster met gekoppelde draairamen of een kruiskozijn met bovenlichten (tweeruits valramen).

De gevel aan de Pastoorstraat heeft voorts een door twee extra pilasters geaccentueerde ingang in de linker travee. De ingang bestaat uit een dubbele paneeldeur met twee maal vier panelen, een geprofileerd kalf en een tweedelig bovenlicht (drieruits valramen). In de derde travee van rechts in de gevel aan de Kerkstraat bevond zich oorspronkelijk waarschijnlijk een ingang. Deze travee heeft op de eerste verdieping een inpandig driezijdig balkon met bakstenen balustrade en twee enkelruits deuren met gezandstraald glas, en op de tweede verdieping een tegeltableau met terracotta-omlijsting (rankwerk). Op het in bruine tegels uitgevoerde tableau zijn een goud geschilderd monogram ("TvH") en vier palmetmotieven aangebracht.

De hoofdingang van het pand bevindt zich in de afgeschuinde hoek en bestaat uit een houten paneeldeur tussen inspringende dagkanten en hardstenen stoep, onderdorpel en neuten. Boven de ingang bevindt zich een uitgemetseld (trapeziumvormig) geveldeel met siermetselwerk. De hoek is op de verdiepingen voorzien van smalle vensters van hetzelfde type als elders in de tweede bouwlaag.

Het INTERIEUR heeft een sterk gewijzigde indeling. Oorspronkelijke interieurelementen zijn onder meer een wenteltrap met gietijzeren spil, stootborden met kruismotieven en sierlijke leuning met houten handlijst, en een kelder met troggewelven op ijzeren liggers.

Voormalig DISTRIBUTIEGEBOUW uit ca. 1920-1925.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld in exterieur van een commercieel gebouw in een zakelijk expressionistische bouwtrant met enkele Art Déco-motieven, dat opvalt door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten in opzet en detaillering en met een bijzondere ornamentiek.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het historisch gegroeide centrum van Arnhem, waarin het markant gesitueerde hoekpand een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm als bijzondere uitdrukking van een fraai verzorgd en gedetailleerd bedrijfsgebouw in het stadshart van Arnhem (typologische zeldzaamheidswaarde).

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Distributiegebouw Van een textielfabrikant?

In detaillering