Ketelstraat 26, 6811 CX te Arnhem
Bovenbeekstraat 17 B, 6811 CV te Arnhem

Inleiding

Voormalige WINKEL met MAGAZIJN, nu WINKEL met BOVENWONING, ca. 1910-1915 gebouwd in um 1800-stijl. Kenmerkend voor deze, vooral bij kantoorpanden en warenhuizen toegepaste, architectuur, zijn de duidelijke geleding van de gevelopbouw en een gelijkmatige herhaling van decoratiemotieven, zoals festoenen en pilasters. Het pand is in gebruik geweest bij C&A en Bata.

Het pand heeft een afgeronde hoek en is gelegen aan het Land van de markt (centraal plein met vijf uitstralende straten) op de noordwestelijke hoek van de Bovenbeekstraat en de Ketelstraat. Het pand is opgenomen in de aaneengesloten gevelwanden van beide straten. De belendende bebouwing is anderhalve bouwlaag lager.

Omschrijving

Pand van vier hoge bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan met afgeronde hoek en gebroken dak met shingles.

De VOORGEVEL heeft een omvang van één travee aan de Ketelstraat, een afgeronde hoek en drie traveeën aan de Bovenbeekstraat. De gevel is wit gepleisterde en bezit een gemoderniseerde winkelpui in de eerste bouwlaag. De verdiepingen worden geleed door pilasters die per bouwlaag verjongen. De boven de gootlijst uitstekende fantasie-kapitelen hebben een afdekplaat en aan alle zijden een festoen-motief. De tweede, derde en vierde bouwlaag bezitten in elke travee een groot samengesteld rechthoekig venster met over de verdiepingen doorgaande geprofileerde stijlen (twee per vensteras). De vensters bestaan uit negen of twaalf ramen met glas-in-lood en stalen horizontale roeden. De vierde bouwlaag heeft in de rechter travee aan de Bovenbeekstraat en op de hoek een ondiep balkon met smeedijzeren sierhekken. De stijlen van de vensters zijn onder de balkons voorzien van kapitelen met bladmotieven. Beide traveeën worden beëindigd door een smeedijzeren balustrade, op de hoek met twee vlaggestokhouders, en een deur met driedelig bovenlicht in het dakschild. De overige drie traveeën worden afgesloten door klokgevels met elk een ovaal stalen negenruits venster en omlijsting (festoen en draperie).

Het INTERIEUR van de bovenwoning (tweede, derde en zolderverdieping) bezit onder meer een trappenhuis met trap om (dichtgestorte) liftschacht, enkele grote vertrekken met geprofileerde liggers in de dwarsrichting van het pand en een geheel met kraalschroten beschoten zolderverdieping.

WINKELPAND uit ca. 1910-1915.

- Van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een commercieel gebouw in um 1800-stijl, dat opvalt door bijzondere esthetische kwaliteiten in exterieur, zoals een zeldzame detaillering in de vormgeving.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de historisch gegroeide binnenstad van Arnhem waarin het pand wegens de markante situering aan een sterplein een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de verschijningsvorm, welke karakteristiek zijn voor de vele nieuwe grootschalige winkelinvullingen van omstreeks 1900 op belangrijke straathoeken in de Arnhemse binnenstad.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelmagazijn
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)