Arnhem O 342
Beekstraat 2, 6811 DV te Arnhem
Beekstraat 2 A, 6811 DV te Arnhem

Inleiding

CAFE met BOVENWONING uit ca. 1890-1895 in mengstijl met invloeden van de neorenaissance en de neogotiek. Café Meijers is gelegen in de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Beekstraat, nabij het sterplein Land van de markt.

Omschrijving

Café met bovenwoning van drie bouwlagen met zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld. De zolderverdieping heeft een afgeplat zadeldak met leien in Maasdekking aan de voorzijde en pannen aan de achterzijde. In het dakschild aan de voorzijde zijn vier houten dakkapellen met elk een draairaam aangebracht. De dakkapellen worden bekroond door achtzijdige, uitkragende spitsen met piron.

De symmetrisch ingedeelde bakstenen VOORGEVEL is vier traveeën breed en voorzien van gepleisterde speklagen ter hoogte van de dorpels en hardstenen waterlijsten onder de lekdorpels. De pui in de eerste bouwlaag bestaat uit twee grote gekoppelde vensters onder korfbogen met aan weerszijden een recht gesloten ingang (links naar het café, en rechts naar de bovenwoning). De penanten en de korfbogen zijn geprofileerd. De getoogde zesruits bovenlichten van de cafévensters hebben gesneden stijlen. De hardstenen plint onder de vensters is voorzien van vier keldervensters met smeedijzeren sierroosters. Beide ingangen bestaan uit een paneeldeur (vierdelig venster, twee smeedijzeren roosters), geprofileerde kozijnen met afgeronde hoeken, een wit gestucte latei op stenen sleutelstukken met peerkraal-profiel, en een rechthoekig bovenlicht met gemetselde segmentboog. Op de latei van de linker ingang is het woord "vergunning" ingekorven.

De tweede en derde bouwlaag hebben elk vier even brede korfboogvormig afgesloten vensterassen met stolpramen en glas-in-lood bovenlichten. De neggen en de korfbogen hebben kwartbolle profielstenen. De bogen zijn voorzien van gepleisterde geboorte- en sluitstenen (met diamantkoppen) en boogtrommels met metselmozaïek in rode en gepleisterde steen. De korfbogen in de derde bouwlaag steunen op - in een speklaag opgenomen - kraagsteentjes. Tussen de vensterbogen zijn smeedijzeren sierankers aangebracht. De voorgevel wordt afgesloten door een uitkragende goot op forse, gesneden klossen.

Het CAFE-INTERIEUR heeft een in panelen opgedeelde balklaag met twee elkaar kruisende onderslagbalken op sleutelstukken met kraalprofiel. Onder de kruising van de onderslagbalken bevindt zich een houten ondersteuning. De BOVENWONING heeft onder meer in de tweede en derde bouwlaag een kamer-en-suite aan de voorzijde met marmeren schouwen en eenvoudige stucplafonds.

CAFE met BOVENWONING uit ca. 1890-1895.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een pand in een mengstijl met invloeden van de neorenaissance en de neogotiek, en dat opvalt door bijzondere esthetische kwaliteiten in de voorgevel, zoals gave verhoudingen en bijzondere ornamentiek. - Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de Arnhemse historische binnenstad, waarin het pand ensemblewaarde heeft in relatie met de haar omringende laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan het sterplein Land van de markt, en bovendien een beeldbepalende rol speelt.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis