Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516891
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/71
Kadastrale aanduiding
Arnhem N 6941
Bij Cattepoelseweg 332, 6815 CL te Arnhem

Omschrijving

Inleiding

Betonnen VIADUCT uit 1922-1923, ontworpen door de dienst Gemeentewerken Arnhem. Het viaduct (d.i. de Schelmseweg) voert scheef over de eronder gelegen Cattepoelseweg. De Cattepoelseweg is aangelegd in een door zandafgravingen ontstaan ravijn. Even ten zuidwesten van dit viaduct bevindt zich bij de kruising van de Apeldoornseweg over de Cattepoelseweg een soortgelijk maar groter betonnen viaduct uit 1928.

Omschrijving

Betonnen VIADUCT waarvan de hoofddraagconstructie bestaat uit een horizontaal rijdek dat via een aanvulling steunt op een boog. De aanvulling is aan de zijkanten van de brug opgesloten tussen betonnen langswanden. De boog is ingeklemd tussen massieve landhoofden. Het rijdek is aan weerszijden afgezet met een gesloten betonnen balustrade. Ter plaatse van de landhoofden krijgt de balustrade een accent door middel van een plaatselijke verbreding en verhoging, waarop aan de buitenzijde wapen(schilden) zijn afgebeeld. In de zuidelijke balustrade is een gedenksteen aangebracht met de tekst: "Gebouwd krachtens raadsbesluit van 27 december 1921 no.6338 met rijkssteun. Door den dienst van gemeentewerken ontworpen en gebouwd met werkloozen. Voor het verkeer opengesteld 24 maart 1923". De balustrades zijn aan de buitenzijde voorzien van een keperboogfries.

Waardering

Betonnen VIADUCT uit 1922-1923.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een betonnen boogbrug, en derhalve voor de typologische ontwikkeling van de bruggenbouw in Nederland. Het object is van bijzonder belang binnen het oeuvre van gemeentewerken in Arnhem.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied waarin het een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische (werkverschaffing aan werklozen) en landschappelijke ontwikkeling (zandafgravingen).

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Boogbrug Beton

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dienst Gemeentewerken Arnhem ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur