Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516898
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82867/176
Kadastrale aanduiding
Arnhem O 2550
Vijzelstraat 23, 6811 ET te Arnhem

Omschrijving

Inleiding

WINKELWONING, omstreeks 1905 gebouwd in Art Nouveau-stijl, wellicht naar ontwerp van architect W. Diehl (1876-1959). Het pand, een winkel met bovenwoning, is gelegen in de aaneengesloten zuidelijke gevelwand van de Vijzelstraat.

Omschrijving

Smal pand van drie bouwlagen en zolderverdieping op langgerekt rechthoekig grondplan. De zolderverdieping heeft een plat dak met dakschild aan de voorzijde. Het dakschild is belegd met gesmoorde pannen.

De VOORGEVEL heeft een asymmetrisch ingedeelde winkelpui in de eerste bouwlaag en een symmetrisch ingedeelde bovenbouw. De WINKELPUI bestaat uit een portiek met winkeldeur (links) en een groot teakhouten etalagevenster met afgeronde hoek op hardstenen plint (rechts). De pui is gevat tussen twee hardstenen hoekpilasters met uitbuikende basementen en fantasie-kapitelen. De pui-beëindiging, waarschijnlijk een strook glas-in-lood bovenlichten en latei, is weggewerkt achter verticale schroten. De tweede bouwlaag heeft een groot rechtgesloten venster tussen gedecoreerde hardstenen penanten en afsluitende latei. Het teakhouten kozijn heeft een getoogd kalf waarboven een tienruits bovenlicht. De bovenliggende gevel van de derde bouwlaag is in rode verblendsteen in kruisverband gemetseld en voorzien van speklagen in licht gele steen. In deze verdieping bevindt zich in het midden een rechthoekige erker op een driezijdig gesloten balkon. Het balkon heeft smeedijzeren sierhekken en rust op vier natuurstenen consoles in Art Nouveau-stijl. Twee consoles zijn overhoeks geplaatst. De erker heeft een groot venster met ingeknikte bovenhoeken aan de voorzijde en twee smalle vensters in de zijden, alle met bovenlichten. De smalle balkondeuren met bovenlichten aan weerszijden van de erker worden afgesloten door geprofileerde natuurstenen lateien en blinde bakstenen segmentbogen. De smalle traveeën worden afgesloten door een geprofileerde uitkragende goot op gesneden klossen. De erker heeft een gemetselde balkonopbouw met smeedijzeren sierhek in Art Nouveau-stijl. Het balkon doorbreekt de goot en sluit aan op een bakstenen dakkapel. De dakkapel heeft aan de voorzijde een balkondeur onder natuurstenen latei en getoogd bovenlicht. De hoeken van het balkon en de dakkapel zijn hoger opgemetseld en hebben een natuurstenen afdekking. De houten goten van de dakkapel kragen uit en steunen op gesneden klossen.

Het pand bezit onder meer een gaaf WINKELINTERIEUR met onder andere wit betegelde wanden met diverse sierstrips, een grote spiegel, een klok en lampen met majolica. Overige interieuronderdelen, zoals een trappenhuis met gesneden trappaal in (geometrische) Art Nouveau-stijl en een kelder met troggewelven.

Waardering

WINKELPAND met winkelpui en bovenwoning uit ca. 1905 (wellicht naar ontwerp van architect W. Diehl).

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld in in- en exterieur van een pand in Art Nouveau-stijl dat opvalt door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek. Het pand is wat betreft hoofdvorm en ruimtelijke structuur gaaf bewaard.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de bestemming zoals die nog steeds tot uitdrukking komt in het winkelinterieur en vanwege de gave verschijningsvorm (type winkelpand met bovenwoning in één bouwstijl in in- en exterieur).

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide gevelwand van de Vijzelstraat in de Arnhemse binnenstad, waarin het pand een beeldbepalende rol speelt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Diehl, W. ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Vermoedelijk