Wezenstraat 6, 6811 CR te Arnhem

Inleiding

Voormalig PAKHUIS, thans café Verheyden, uit ca. 1900-1910 met elementen in Art Nouveau-stijl. Het pand is gelegen op de zuidwestelijke hoek van de Wezenstraat en de Heijdendaalsteeg en is aan beide zijden ingebouwd. De Wezenstraat is een smalle straat met een rechte hoek, omstreeks 1850 aangelegd op het voormalige terrein van het Burgerweeshuis en hoofdzakelijk bebouwd met bedrijfspanden.

Omschrijving

Voormalig PAKHUIS van vier in hoogte afnemende bouwlagen met nagenoeg plat dak op rechthoekig grondplan. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld met geknipte voegen. De trasraam wordt afgesloten door een hardstenen band.

De VOORGEVEL (aan de Wezenstraat) is vier traveeën breed en heeft een geleding van lisenen waarop smeedijzeren sierankers in Art Nouveau-stijl zijn aangebracht. De ingang in de eerste bouwlaag bevindt zich in de tweede travee van rechts en bestaat uit een opgeklampte deur (met diagonale schroten), geprofileerd kalf en zesruits bovenlicht. Aan weerszijden van de ingang een venster met roedenverdeling en luiken met diagonaal geplaatste kraalschroten in de panelen. De linker travee heeft een afgeronde hoek met kraagsteen en een vierruits draairaampje. In de ingangstravee bevindt zich op elke verdieping een balkon met dubbele opgeklampte deuren (diagonaal geplaatste kraalschroten in de panelen en 2-ruits raampjes bovenin). De ijzeren balkonondersteuningen worden geschoord door geprofileerde natuurstenen kraagsteentjes. De smeedijzeren hekwerken aan de zijden van de balkons zijn uitgevoerd in eenvoudige Art Nouveau-stijl. De openingen aan de voorzijde van de balkons zijn afgezet met planken. In de daklijst is een hijsbalk aangebracht. De recht gesloten vensters in de overige traveeën (negen stuks) bestaan uit twaalfruits stolpramen. Alle muuropeningen worden afgesloten door rechte strekken en hebben bakstenen lekdorpels aan de onderzijde. De voorgevel wordt beëindigd door een geprofileerde kroonlijst.

De twee traveeën brede LINKER ZIJGEVEL (aan de Heijdendaalsteeg) heeft rechte muurankers, vier zesruits vensters in de eerste bouwlaag en twee twaalfruits stolpramen op elke verdieping. De overige gevels zijn ingebouwd.

Het INTERIEUR bezit onder meer balklaag-plafonds met ijzeren I-profiel onderslagbalken, een trappenhuis naar de tweede bouwlaag en rechte houten steektrappen tegen de achtergevel naar de bovenliggende verdiepingen, een kelder met troggewelven op ijzeren liggers.

Voormalig PAKHUIS uit ca. 1900-1910.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws pakhuis, dat opvalt door hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het exterieur, zoals goede verhoudingen en bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl. Als zodanig heeft het pand zeldzaamheidswaarde.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de situering op een hoek binnen een kleinschalige 19de eeuwse inbreiding van bedrijfspanden in de oude stedebouwkundige structuur van de Arnhemse binnenstad.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis