Röellstraat 9, 6814 JC te Arnhem

Inleiding

LANDHUIS "De Klim" met GARAGE, in 1920 gebouwd in opdracht van A. Anderson (grossier in kruidenierswaren te Arnhem) naar ontwerp van de Arnhemse architect C.J. Hagenbeek in een traditionele bouwtrant met Engelse invloeden. Het landhuis maakt onderdeel uit van de Burgemeesterswijk in Arnhem. Deze wijk is in het eerste kwart van de twintigste eeuw tot ontwikkeling gebracht en bestaat voor wat betreft het noordelijke deel uit ruim gesitueerde vrijstaande villabebouwing. Dit pand staat op een ruim perceel aan de zuidzijde, en in de rooilijn van de Röellstraat. Voor de front- en linker zijgevel is een tuinmuurtje gemetseld met op de hoek een kwartrond terras.

Omschrijving

LANDHUIS van één bouwlaag met hoge kap, waarin een volwaardige verdieping en een zolder is ondergebracht, op nagenoeg rechthoekig grondplan met kleine uitbouwen aan de rechter- en achterzijde.

Het gebroken wolfdak is belegd met leien in Maasdekking en heeft aan de rechter zijde een aangekapt schilddak. Het dak is voorzien van windveren, bakgoten op klossen en heeft een schoorsteen op de nok. In het wolfeind aan de voor- en achterzijde is een getoogde dakkapel in het dakvlak geplaatst. Opmerkelijk is het uilebord boven het wolfeind aan de straatzijde. In het linker dakschild bevindt zich een kleine houten dakkapel met plat dakje. De bakstenen gevels zijn opgetrokken in Noors verband met knipvoegen. Het trasraam met afsluitende rollaag heeft verdiepte voegen. Alle muuropeningen in de eerste bouwlaag worden afgesloten door terugliggende rollagen. De verdiepingsvloer wordt gemarkeerd door een uitgemetselde laag baksteen. De kapverdieping is onder het wolfeind aan de voor- en achterzijde met planken beschoten. De symmetrisch ingedeelde FRONTGEVEL is twee traveeën breed en heeft in de eerste bouwlaag twee dubbele schuifdeuren, die voorzien zijn van transparant glas-in-lood en houten luiken. De verdieping in de kap bezit twee openslaande ramen, eveneens met transparant glas-in-lood en houten luiken. Onder deze vensters bevinden zich houten bloembakken op gemetselde consoles. De symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL is drie traveeën breed. De middelste travee is uitgevoerd als een tot de verdieping opgemetseld risaliet met aangekapt schilddak. De risaliet heeft in de eerste bouwlaag een ingang met aan weerszijden twee zesruits draairaampjes. De ingang bestaat uit inspringende dagkanten, hardstenen dorpel en neuten, een eikehouten deur en een houten luifel op gemetselde kraagstenen. Boven de ingang is een steen ingemetseld met het opschrift: "DE KLIM". De kapverdieping heeft een houten vensterstrook met glas-in-loodramen (in ruitpatroon), waarvan twee ramen nog de oorspronkelijke negenruits indeling bezitten. Aan weerszijden van de risaliet bevindt zich in de eerste bouwlaag een rechthoekig venster met luiken: links openslaande ramen met transparant glas-in-lood, rechts een vierruits raam met valgedeelte boven een kalf. In de hoeken met de risaliet bevinden zich koekkoeken. De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag twee dubbele schuifdeuren zoals in de frontgevel.

De ACHTERGEVEL is twee traveeën breed en heeft gemetselde uitbouwen tegen de eerste bouwlaag. De uitbouw van de linker travee heeft een lessenaardak en bezit een vensterstrook op de hoek met drie vierruits ramen, een vernieuwde achterdeur, een zesruits venster en een houten kolenluik in het trasraam. De diepere uitbouw van de rechter travee heeft in de rechter zijde twee gekoppelde glas-in-lood draairamen, in de linker zijde een enkel glas-in-lood draairaam, en in de achterzijde een dubbele schuifdeur tussen twee van de grond opgaande glas-in-loodramen. Het terras wordt geflankeerd door twee uitgemetselde plantenbakken. Het platte dak van deze uitbouw heeft oorspronkelijk een houten hek (tijdelijk verwijderd) en is bereikbaar via een dubbele schuifdeur in een houten serre in de kapverdieping. De linker travee heeft in de kapverdieping openslaande ramen met luiken en een bloembak op gemetselde consoles.

Achter op het perceel bevindt zich een vrijstaande rechthoekige GARAGE met wolfdak waarop leien in Maasdekking. De bakstenen gevels zijn in Noors verband gemetseld. De voorgevel bezit een dubbele houten garagedeur met 32 ruitjes. De overige gevels zijn blind.

De RUIMTELIJKE STRUCTUUR van dit tweebeukige woonhuis is intact. De rechter beuk bezit provisie- en brandstofkamers in de kelder; spreekkamer, hall, keuken en berging in de eerste bouwlaag; slaapkamers en trappenhuis in de tweede bouwlaag. De linker beuk heeft in de eerste bouwlaag kamers en suite met een serre; in de tweede bouwlaag slaapkamers en een badkamer. De zolder was oorspronkelijk in gebruik als dienstbodekamer. Het INTERIEUR bezit een aantal waardevolle elementen, zoals terrazzovloeren in het tochtportaal, de hall, het toilet en de keuken; een keukenkast met vitrinegedeelte; rode plavuizen in de berging; kamers en suite met schuifdeuren (geslepen glas), vitrinekasten en betegelde schoorsteenmantels; een trappenhuis met fraaie bordestrap; (kolen-)kelder met troggewelven.

LANDHUIS "De Klim" met GARAGE uit 1920.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld in in- en exterieur van een landhuis in een traditionele bouwtrant met Engelse invloeden. Het object valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals gave verhoudingen, rijk en afwisselend materiaalgebruik en zeldzame interieuronderdelen. Als zodanig is dit landhuis een goed voorbeeld van de Arnhemse architect C.J. Hagenbeek.

- Van stedebouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het noordelijke deel van de Burgemeesterswijk dat bestaat uit ruim gesitueerde villabebouwing. Het object heeft ensemblewaarde in relatie met het buurpand Röellstraat 11 en de schuin aan de overzijde gelegen panden Röellstraat 10 en 12, die alle zijn uitgevoerd in dezelfde bouwtrant door architect Hagenbeek.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Als landhuis omschreven.

Hagenbeek, C.J. ; Gelderland