Weg naar de Stenen Tafel 1 A, 6822 LW te Arnhem

Inleiding

Bakstenen TRANSFORMATORHUISJE, gelegen op de hoek van de Weg naar de stenen tafel en de Weg achter het bos, tegenover de watertoren De Steenen Tafel. Dit trafohuisje is in 1925 gebouwd (waarschijnlijk in opdracht van het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf) en vertoont kenmerken van de zakelijk expressionistische bouwtrant, met invloeden van de Nieuwe Haagse School.

Omschrijving

Bakstenen TRAFOHUISJE op rechthoekig grondplan (410 x 390 cm.) met plat dak. De gevels zijn opgetrokken in halfsteensverband in rode en gele baksteen. Het trasraam, het verspringende gevelvlak van de voorgevel en de strek boven één der deuren zijn van rode baksteen. Het bovenste deel van de gevels is bekleed met verticale stroken rode keramische tegels tussen kopse lagen gele baksteen. De voorgevel is voorzien van twee gekoppelde stalen deuren; de rechter deur reikt tot aan de band met keramische tegels, de linker deur is hoger in de gevel geplaatst (op de plint). De overige gevels zijn blind. Het betonnen platte dak heeft een forse overstek en wordt bekroond door een rechthoekig ventilatiekanaal.

TRANSFORMATORHUISJE uit 1925.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke verbonden is met de technische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening en de typologische ontwikkeling van de trafo.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een trafohuisje uit 1925 in zakelijk expressionistische bouwtrant en wegens het bijzondere materiaalgebruik.

- Van stedebouwkundige waarde wegens de, voor trafo's in het oog springende markante situering op een straathoek nabij de watertoren de Steenen Tafel.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf