Thorbeckestraat 1, 6828 TS te Arnhem

Inleiding

HERENHUIS, ca. 1900 gebouwd in neorenaissance-stijl. Het pand staat op de noordoostelijke hoek van de Thorbeckestraat en de Emmastraat en is gesitueerd in de zichtas van de Boulevard Heuvelink tegenover een verbreding van de boulevard in de vorm van een driehoekig plantsoen. Het Boulevardkwartier is in het laatste kwart van de negentiende eeuw grotendeels bebouwd met herenhuizen in historiserende bouwstijlen.

Het aangebouwde rouwcentrum aan de rechter zijde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Deels onderkelderd HERENHUIS van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Het afgeplatte schilddak is belegd met gesmoorde platte Friese pannen. In de dakschilden boven de voor- en zijgevels zijn elk één houten dakkapel geplaatst. De dakkapellen hebben platte daken en vierruits stolpramen. De exemplaren aan de voor- en linker zijde zijn voorzien van bewerkte vleugelstukken. De geprofileerde gootlijst van de dakkapel aan de voorzijde wordt bekroond door een fronton. In het dakschild aan de achterzijde is een schoorsteen geplaatst.

De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld. De voorgevel en de linker zijgevel (aan de Emmastraat) worden horizontaal geleed door een hardstenen plint, geprofileerde gestucte waterlijsten ter hoogte van de lekdorpels, een geprofileerde cordonlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag, gepleisterde speklagen ter hoogte van de tussen- en bovendorpels, en een hoofdgestel bestaande uit een geprofileerde lijst, vlak fries en geprofileerde kroonlijst. De VOORGEVEL is vijf vensterassen breed en asymmetrisch ingedeeld. De ingang bevindt zich in de tweede travee van rechts en bestaat uit een paneeldeur met twee ruitjes en roosters onder een enkelruits bovenlicht. De vensters in de eerste bouwlaag bestaan uit enkelruits schuiframen en enkelruits bovenlichten. De muuropeningen in de eerste bouwlaag worden afgesloten door kroonlijstjes en getoogde hanekammen met gestucte geboorte- en sluitstenen. Onder het venster van de rechter travee bevindt zich een koekoek met een tweeruits getoogd stolpraam. De vensters in de tweede bouwlaag bestaan uit T-schuiframen en enkelruits bovenlichten. Deze muuropeningen worden afgesloten door rondbogen met gestucte geboorte- en sluitstenen. De boogtrommels zijn voorzien van gekleurd metselmozaïek. Onder de vensteropeningen in de eerste en tweede bouwlaag zijn tegeltableaus aangebracht met geometrische en gestileerde bloemmotieven. Alle vensters in de voorgevel zijn voorzien van persiennes.

De LINKER ZIJGEVEL is twee vensterassen breed. De venstertypes en de ontlastingsbogen corresponderen met die van de voorgevel. De vensters hebben geen persiennes.

De wit gepleisterde RECHTER ZIJGEVEL heeft tegen de eerste bouwlaag een uitbouw (rouwcentrum) die niet onder de bescherming valt (oorspronkelijk bevond zich hier een serre). In de tweede bouwlaag bevindt zich een dubbele balkondeur en een smal rechthoekig venster, beide met bovenlicht. De ACHTERGEVEL is ingebouwd.

Het INTERIEUR bezit een groot aantal authentieke elementen, zoals een hal met wit marmeren vloer en een trappenhuis met houten trap, bewerkte trappaal, ijzeren spijlen en geprofileerde handlijst; een kelder met troggewelven op ijzeren liggers; een woonkamer met zwart marmeren schouw en stucplafonds (cartouche met voluten, florale- en schelpmotieven).

HERENHUIS uit ca. 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf voorbeeld in in- en exterieur van een herenhuis in neorenaissance-stijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals bijzonder materiaalgebruik en rijke ornamentiek (o.a. metselmozaïek en tegeltableaus) en bevat waardevolle interieurelementen (o.a. stucplafonds).

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het destijds ruim opgezette, en met herenhuizen in historiserende bouwstijlen bebouwde laat-negentiende eeuwse Boulevardkwartier, waarin het object een beeldbepalende rol speelt vanwege de situering aan een pleinachtige verbreding van de boulevard èn als visuele afsluiting van de Boulevard Heuvelink. Het pand heeft ensemblewaarde met de haar omringde hoogwaardige bebouwing in voornamelijk historiserende bouwstijlen.