516957 - St. Annakapel
Gilze en Rijen H 1746
Kapelstraat 2, 5124 RL te Molenschot

De Gotische ST. ANNAKAPEL werd gebouwd in de vroege zestiende eeuw en werd gerestaureerd in 1960.

Omschrijving.

De kapel heeft drie traveeën met een driezijdige georiënteerde sluiting. De gevels zijn opgetrokken uit handvorm baksteen, met steunberen en spitsboogvensters. De voorgevel is voorzien van toegang, spitsboograam en klokketorentje met ingesnoerd spits dak waarop kruis en weerhaan. Het terrein wordt afgesloten door een hekwerk waarvan een deel nog uit ca. 1890 dateert. Dit smeedijzeren dubbele toegangshek is voorzien van pijlpunten, spiraalkrullen, een kruis en de tekst: "Zij rusten in vrede" Waardering.

De kapel is van algemeen belang.

De kapel is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl. Het gebouw heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Tevens is de kapel van belang voor het aanzien van het dorp. De kapel is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving. De waarde van de kapel is tenslotte gelegen in de zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

restauratie