516957 - St. Annakapel
Gilze en Rijen H 1746
Bij Kapelstraat 2, 5124 RL te Molenschot

Inleiding.

Op het voorplein van de Annakapel staat een uit ca. 1890 daterend Neogotisch BEELD van de Heilige Anna met Maria als kind.

Omschrijving.

Op een door klimop begroeide sokkel staat een wit stenen beeld. Moeder Anna heeft zich achter haar kleine dochter Maria opgesteld, waarbij zij met de rechterhand wijst op de schriftrol die de laatste aan het lezen is. De linkerhand rust op de schouder van Maria. Beide staande figuren gaan hierin geconcentreerd op. De gezichten, beide met geloken ogen, zijn voorzien van een hoofddoek en beide dragen lange sober geplooide gewaden. De kijkrichting van Anna is iets naar links, terwijl Maria de schriftrol met een naar rechts genegen hoofd beziet. De standhouding van beiden laat de specifiek gotische S-vorm zien.

Het beeld is van algemeen belang.

Het beeld is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Het is van belang vanwege de stijl en de gaafheid. Tevens heeft het ensemblewaarde vanwege de locatie en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Veenstraat 2 onderdeel III het Calvariekruis Gilze-Rijen (Molenschot)

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Beeld van Heilige Anna met Maria als kind.
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kruisbeeld (H) Calvariekruis

Beeld en Kruis