Gilze en Rijen A 9072
Gilze en Rijen A 9073
Gilze en Rijen A 8146
Heistraat 3, 5121 JK te Rijen
Heistraat 5, 5121 JK te Rijen
Heistraat 5 A, 5121 JK te Rijen

Inleiding

Omstreeks 1908 ontstond aan de Heistraat een leerbedrijf dat van vader op zoon over zou gaan en geleidelijk aan tot de LEDERFABRIEK G.B. Seelen en Zoon uitgroeide. Het bedrijf omvatte onder meer een fabriekswoning uit 1915, nathuizen, droogzolders en productiegedeelten en allerlei grote en kleine aanbouwen en hallen van na 1945, ook achter de fabriekswoning; deze na-oorlogse gedeelten zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De lederfabriek is opgetrokken in traditionele vormen, de fabriekswoning in vormen van de Neo-Renaissance. Sinds 1993 is de fabriek niet meer als zodanig in gebruik. De inventaris is niet meer aanwezig en het complex wordt anno 2004 voor allerlei doeleinden gebruikt.

Het complex heeft een breed front aan de Heistraat en bestaat van links naar rechts uit:

a. Huisnummer 3: FABRIEKSWONING van twee bouwlagen met kap (1915); Pand op bakstenen grondslag, van oorsprong voorzien van een mansardedak, in de jaren zeventig opgetrokken tot twee bouwlagen. Voorgevel met bescheiden Neo-Renaissance decoratie.

b. Huisnummer 3: KANTOOR en MAGAZIJN van één bouwlaag onder plat dak; In baksteen opgetrokken tussenlid met ingang van het kantoor en poort voor het magazijn, op rechthoekige grondslag. Zeer bescheiden decoratie door middel van banden metselwerk in afwijkende kleur.

c. Huisnummer 5: MACHINEHAL/PRODUCTIE en DROOGZOLDERS van drie bouwlagen onder plat dak (voorzijde) en sheddaken/schilddaken (achterzijde) met aan de oostelijke achterzijde opgenomen in de bebouwing het niet meer waarneembare ketelhuis (en daarachter de losstaande schoorsteen) en in de westelijke achterzijde de gedeeltelijk waarneembare looiputten; Bakstenen gedeelte op onregelmatige grondslag. Gietijzeren ramen. Inwendig delen van de oorspronkelijke constructie in de vorm van ijzeren kolommen en houten en ijzeren balklagen.

d. Huisnummer 5a: HALLEN en DROOGZOLDERS van één tot drie bouwlagen onder plat dak (voorzijde) en zadeldaken (achterzijde); Bakstenen gedeelte op globaal rechthoekige grondslag.

Voorts aan de achterzijde:

e. Achter huisnummer 3: de losstaande SCHOORSTEEN. Schoorsteen van radiaalsteen met uitkragende kop; ijzeren banden.

Waardering

Het complex van lederfabriek Seelen is qua silhouet, hoofdvolumes en front aan de Heistraat van algemeen belang vanwege:

- het in de verschillende bouwvolumes herkenbare productieproces dat eigen is aan een leerfabriek (nathuis en droogzolder, kuipen, productieafdeling, woning, kantoor, schoorsteen enz.);

- het karakteristieke, typologisch en architectonisch belangrijke front aan de Heistraat;

- de cultuurhistorische betekenis van het complex in de van landelijk belang zijnde geschiedenis van leerlooierij en -verwerking die kenmerkend was voor de Brabantse Langstraat en omgeving met als belangrijkste kernen Dongen en Rijen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw Voormalige lederfabriek
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Fabriekswoning