Gilze en Rijen A 6957
Hoofdstraat 117, 5121 JC te Rijen

Inleiding.

Geheel vrijstaande, op een achterterrein gelegen, voormalige LEERLOOIERIJ met looikuipen die in 1928 in opdracht van Jos Boemaars-Adriaansen gebouwd werd. De leerlooiersfunctie is inmiddels verdwenen; tegenwoordig is er nog wel een bedrijfsruimte gevestigd. Als gebouw behoort de voormalige looierij tot het traditionele type en is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De aan de westelijke zijde gelegen, later toegevoegde éénlaags aanbouw onder golfplaten, valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving.

De voormalige leerlooierij is gebouwd op een rechthoekige grondslag en bestaat uit drie bouwlagen onder een zadeldak gedekt met zwarte oud-Hollandse pannen. De lengte-as van het gebouw loopt evenwijdig aan de op enige afstand gelegen Hoofdstraat. Het kantoorgebouw van de leerlooierij bevond zich aan de Hoofdstraat op nr. 119. De gevels van het gebouw zijn opgetrokken in machinale baksteen gemetseld in kruisverband. De eerste twee bouwlagen zijn sober van detaillering. Alle vensters zijn met een segmentboog overtoogd en hebben een afgeschuinde bakstenen onderdorpel. De ramen bezitten nog de ijzeren roedenverdeling. Van de verdiepingsramen kunnen de bovenlichten naar buiten toe geopend worden. De vensters op de begane grond zijn langwerpiger van vorm en bezitten een ingebouwd ijzeren kantelraampje. De derde bouwlaag, de voormalige droogzolder, bestaat aan de buitenzijde uit de voor de looierijen van dit type zo kenmerkende reeksen geteerde houten planken die steeds in gedeelten opengeklapt kunnen worden. De planken aan de westelijke zijde zijn gedeeltelijk vervangen. De naam Jos BOEMAARS-ADRIAANSEN is op de bovenste plank links onder de goot van de oostelijke gevel geschilderd. Aan de westelijke zijde bevinden zich verder nog een later toegevoegde éénlaags aanbouw onder golfplaten en aan de linker zijde de restanten van een hoger gelegen losplateau. De gevel aan de zuidelijke zijde heeft op de begane grond overeenkomstige langwerpige vensters als de oostelijke gevel. Centraal op de beide verdiepingen zijn houten hijsdeuren geplaatst. De hijsbalk bevindt zich boven de hijsdeur op de tweede verdieping. In de top van de gevel bevindt zich tegen de windveren een houten gevelmakelaar. In alle gevels bevinden zich eenvoudige smeedijzeren staafankers. Binnen rest vrijwel niets meer van de inventaris van de leerlooierij. Wel zijn de balklagen en de verdiepingen nog intact. Aan de oostelijke zijde van het pand bevinden zich de oude looikuipen. Deze zijn vervaardigd van gecementeerde baksteen. De kuipen, die circa 50 cm. boven het maaiveld uitsteken, zijn tegenwoordig gedempt.

Waardering.

De voormalige leerlooierij is van algemeen belang. De voormalige leerlooierij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de leerindustrie in de Langstraat. Verder is het object van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de constructieve elementen van het interieur en wegens de typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Leerlooierij

Boemaars-Adriaansen, J. ; Noord-Brabant