Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516968
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
7 oktober 2003
Kadaster deel/nr: 
15081/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gilze en Rijen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Gilze
X-Y coördinaat: 
122800 - 395840

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

In de nabijheid van de tegenwoordige snelweg Tilburg-Breda, niet ver buiten de bebouwde kom van Gilze gelegen, werd omstreeks 1832 met de bouw van deze in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken LANGGEVELBOERDERIJ begonnen. In de huidige verschijningsvorm dateert het pand voornamelijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Tegenwoordig heeft het pand voornamelijk een functie als woonboerderij. Aan de achterzijde bevindt zich een éénlaags aanbouw van recentere datum. Deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving.

De geheel vrijstaande langgevelboerderij is rechthoekig van vorm, heeft één bouwlaag en een zadeldak dat in de korte gevel aan de linker zijde is afgewolfd en gedekt is met riet. Het pand ligt direct aan de weg met de lengte-as parallel daaraan. Het rechter gedeelte is het woongedeelte, het linker gedeelte is het boerderijgedeelte. Het vroegere woongedeelte heeft een gecementeerde plint. Een deel van de oude stal is tegenwoordig bij de woning getrokken. In de nok van het dak boven het woongedeelte bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De voorgevel en de zijgevels zijn opgebouwd uit handvorm bakstenen in schoon metselwerk en staand verband. De kopgevels hebben vlechtingen. De achtergevel is grotendeels van hout en is opgebouwd uit gepotdekselde planken. Hierin bevindt zich in het dak een met riet gedekte, gekoppelde dakkapel. De deur- en vensteropeningen in de voorgevel zijn recht gesloten; de kozijnen, ramen, raamluiken en de deur zijn vervangen. De ramen hebben nu een twintigruits roedenverdeling. Naast de deur bevindt zich een polychrome tegel met Maria en kind. Zowel in de voorgevel als in de kopgevels bevinden zich ijzeren steekankers. Getoogde houten staldeur met aan elke zijde een klein venster met een spinnekopraam. In de kopgevel aan de linker zijde bevinden zich twee rechthoekige en twee halfronde venstertjes alsmede een houten hooiluik. In de kopgevel aan de rechterzijde zijn alle vensters recht gesloten en zijn alle kozijnen en vensters vervangen.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij.

Het pand heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch ruimtelijke relatie met de aanwezige groenvoorzieningen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMolenschotsedijk35126 NTGilze

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Langgevelboerderij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Gilze en RijenP717

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18321832globaalvervaardiging