Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516978
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gilze en Rijen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Gilze
X-Y coördinaat: 
123803 - 394835

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Vrij gelegen aan de Versterstraat werd in 1888 dit statige WOONHUIS met KOETSHUIS opgetrokken in Eclectische vormen.

Tegenwoordig heeft het pand de functie van woonhuis en bedrijfspand. Het koetshuis heeft een recente aanbouw aan de achterzijde; deze valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het onderkelderde tweelaags pand is geheel vrij gelegen en heeft de gevel schuin op de as van de weg. De hoofdbouw heeft een rechthoekige plattegrond. Evenwijdig aan de lengte-as is aan de rechter achterzijde van het pand een eveneens rechthoekig koetshuis van één bouwlaag opgetrokken met aan de achterzijde een recente aanbouw. Het boerderijgedeelte heeft een zadeldak en is gedekt met verbeterde hollandse pannen. Op het dak bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De gepleisterde ingezwenkte lijstgevel met klassieke elementen is rijk geornamenteerd. Dit in tegenstelling tot de achter- en zijgevels, die in schoon metselwerk zijn uitgevoerd.

De uit vijf traveeën bestaande voorgevel is gevat tussen twee iets uitspringende en vlak bekroonde hoekpenanten met casementen. Ook het centrale gelegen ingangsgedeelte risaleert iets en wordt in de kroonlijst bekroond met een fronton. De deuropening is markant omlijst met geprofileerd lijstwerk met kuifversiering, pilasters met casementen, voluutvormige consoles en een verspringende luifel. Het pand bezit nog de fraai uitgevoerde originele kussenpaneeldeur met glas-in-lood in het bovenlicht. Alle vensters hebben zesruits schuiframen, zijn licht getoogd en hebben een omlijsting met kuifversiering en een doorlopende hardstenen onderdorpel. Ook de cordonlijst is van hardsteen. In de rechter zijgevel bevinden zich twee licht getoogde smalle hoge vensters. De kozijnen en ramen met roedenverdeling zijn vernieuwd. Tevens bevinden zich nog enkele rechte steekankers in deze gevel. Het donkere metselwerk aan de achterzijde is een restant van een verdwenen aanbouw. De linker zijgevel is enigermate gewijzigd; het smalle venster is verwijderd en er is een vleugeldeur naar het tuinterras geplaatst. Aan de achterzijde van het pand zijn de deur en de kozijnen en de ramen vervangen. Intern is slechts weinig van de originele stucplafonds bewaard gebleven. Het voormalige koetshuis is tegenwoordig bij de woning getrokken en staat hiermee ook in verbinding. Het met een zadeldak met pannen gedekt gebouw is vele malen gewijzigd, onder andere bij de ingang en de vensters.

Aan de voorzijde van het pand bevindt zich een ondiepe tuin. Van het oorspronkelijke sierijzeren hekwerk rest nu nog het poortje. De beplanting in het overige gedeelte van de tuin omvat onder meer een beuk, kastanje, walnoot en ligusterhaag.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het woonhuis met koetshuis.

Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere ornamentiek. Het pand heeft ensemblewaarden wegens de situering. Het pand is van belang wegens de typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVersterstraat115126 BTGilze

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Statige woonhuis.

Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagKoetshuis (G)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Gilze en RijenL1584

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18881888globaalvervaardiging