Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516984
Complexnummer
516982 - Fabriekscomplex Havep
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82828/31
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goirle B 7674
Goirle, Bergstraat, Watermolenstraat

Omschrijving

Onderdeel 2

Inleiding

MACHINEHUIS uit 1891 voor de STOOMMACHINE. Mogelijk gerealiseerd naar plannen van de Tilburgse architect E. Fremau.

Omschrijving

Het stoommachinehuis op rechthoekig grondvlak (oppervlakte ca. 144 m2) bestaat uit een bouwlaag. Het wordt gedekt door een plat dak gedeeltelijk voorzien van een glazen lichtkap. De ingang van het stoommachinehuis, bestaat uit een dubbele deur met een rondboogvormig bovenlicht met een geometrische roedeverdeling. De grenenhouten deuren zijn afgehangen aan smeedijzeren gehengen. Het machinehuis is bereikbaar via een ijzeren steektrap met bordes. Het opgaand werk van het machinehuis bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het interieur draagt kenmerken uit de bouwtijd, maar is aangetast door een aantal buizen en leidingen. De vloerafwerking is van granitowerk. De wanden hebben een lambrisering van witte, liggende rechthoekige facettegels. In het machinehuis bevindt zich een vrijwel complete stoommachine afkomstig van de machinefabriek Werkspoor (Amsterdam).

Waardering

Stoommachinehuis en de daarin bewaarde machine zijn van algemeen belang als één van de drie samenstellende complexonderdelen. Er is een sterke functionele relatie met de naastgelegen schoorsteen. Bovendien heeft dit onderdeel bijzondere waarde vanwege de nog aanwezige machine, als krachtbron één van de belangrijkste onderdelen van een fabriekscomplex en derhalve van grote cultuurhistorische waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516982. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Factorij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1891
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Fremau, Ed. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur