Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516993
Complexnummer
516991 - Complex beambtenwoningen/schuren
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/157
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goirle E 5193
BY Tilburgseweg 170, Goirle

Omschrijving

Inleiding.

De schuur ligt op de kop van het woningblok van vier woningen (onderdeel I). De andere onderdelen van het complex zijn: I vier beambtenwoningen; II vier beambtenwoningen (spiegelbeeld van I); IV schuur (spiegelbeeld vanIII); V erfscheiding aan de straat.

Omschrijving.

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond. Het gebouw is gedekt door een zadeldak met de nokrichting parallel aan de straat. In de zijgevel bevindt zich de toegangsdeur en een klein vierkant raampje in de voorgevel. Het opgaand werk komt overeen met dat van het woonblok echter het is gemetseld in halfsteensverband. Het dak heeft dezelfde pannen als het blok.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de industrialisatie van Tilburg. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de woningbouw voor beambten. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de plaats in het werk van de architect Ingwersen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is als samenhangend complex van beambtenwoningen redelijk zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516991. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D)
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden