Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517001
Complexnummer
517000 - Langgevelboerderij met schuur.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82729/200
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goirle H 19
Goorstraat 6, 5051 DH te Goirle

Omschrijving

Inleiding.

Direct ten noorden van de zandweg staat, parallel aan de straat, de LANGGEVELBOERDERIJ het Ooijevaarsnest, daterend uit 1935 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele vormen. Omstreeks 1980 is de boerderij gerenoveerd, waarbij het oorspronkelijke karakter gehandhaafd bleef.

Beschrijving.

De boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en een kapverdieping en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met oud-Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen en worden horizontaal geleed door een doorgaande koppenlaag. Aan de westelijke zijde in het object is het woonhuis ondergebracht. Dit heeft in de voorgevel in een rondbogig gemetseld portiek een paneeldeur met halfrond bovenlicht, voorzien van straalvormige roedenverdeling, aan beide zijden geflankeerd door een tweetal gekoppelde zesruits openslaande vensters, voorzien van tweeruits bovenlichten. Het bedrijfsdeel heeft in de straatgevel van links naar rechts een getoogde opgeklampte vleugelinrijpoort, ter rechterzijde waarvan zich opgeklampte rondbogige deur bevindt, aan beide zijden geflankeerd door negenruits getoogde stalvensters. Boven de deur een opgeklampt laadluik naar de taszolder. In de straatgevel smeedijzeren balkankers, die de hoogte van de balklaag aangeven. In de oostelijke gevel een opgeklampte rondbogige deur, geflankeerd door hoog geplaatste lichten, met ter hoogte van de kapverdieping, tussen de bakstenen jaartalaanduiding, een negenruits venster. Ter hoogte van de brandmuur staat, op de nok van het dak, een gemetselde schoorsteen. Aan de westelijke zijde van het woonhuis staan drie linden.

Waardering.

De boerderij heeft cultuurhistorische waarden. Het gebouw is van belang als bijzondere uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de aan de landschappelijke omgeving aangepaste vormentaal en de samenhang van het exterieur en onderdelen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517000. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
globaal
restauratie
1980
1980
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden