Kloosterstraat 12, 5051 RD te Goirle

Inleiding.

VILLA "Huize Stella" met HEKWERK gebouwd in 1902, in de vormentaal verwant aan de Jugendstil, naar ontwerp van architect W.F.J.H. Bouman (Tilburg/Breda), voor de familie P. van de Lisdonk-van Hirtum. In 1912 woonde hier de familie F. van Puijenbroek-Ionescu. Het huis is genoemd de Roemeense vrouw van de fabrikant, Sultanica die zich hier "Stella" noemde.

Omschrijving.

Tweelaagse villa onder plat dak met souterrain. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond. Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen afgewisseld door profielstenen voorzien van koperglazuur in basement, cordon en fries. De kraagstenen onder de goot zijn eveneens voorzien van koperglazuur. Het basement vertoon een lichte entasis. De voorgevel heeft in het midden op de bel étage zijn ingangspartij op een hardstenen bordes met aan de zijkant een trap van zeven treden. Aan de straatkant een rondboogbalustrade. De dubbele voordeur met bovenlicht heeft smeedijzeren roosters. In het bovenlicht gekleurd glas-in-lood.

Boven de ingang een balkon met smeedijzeren balustrade voorzien van de initialen van de familie: P.v.d.L.v.H. en het bouwjaar. De uitkragende kant van het balkon steunt op een stenen pijler. In het linkerdeel van de voorgevel bevat de bel étage en het souterrain drie gekoppelde raamtraveeën gescheiden door een smalle penant. De bovenste etage bevat echter twee gekoppelde raamtraveeën. De muuropeningen en vensters zijn alle getoogd met uitzondering van die in het souterrain, deze zijn recht gesloten. Bovendien worden de muuropeningen van de bel étage verbonden door één grote segmentboog, die doorloopt in de cordonlijst van het huis. Het rechterdeel van de voorgevel is risalerend. Hierin bevinden zich twee gekoppelde raamtraveeën gescheiden door een smalle penant. De muuropeningen in het souterrain zijn recht gesloten en die van de bovenliggende verdiepingen zijn getoogd. Ook hier worden de muuropeningen van de bel étage verbonden door één grote segmentboog, die doorloopt in de cordonlijst van het huis. In de borstwering van de hierboven gelegen vensters bevindt zich een boogfries. De linkerzijgevel bevat een uitgebouwde verande met erboven een balkon. Beide hebben een smeedijzeren balustrade. Voor de achterdeur een klein hardstenen bordes en trap. De rechterzijgevel is blind uitgevoerd. Het huis heeft een rijk grotendeels authentiek interieur. Drie schouwen met schoorsteenmantels in zwartmarmer. De gangvloer met veelkleurig tegelwerk .... Zwaar bewerkte stucplafonds met lijstwerk en gegoten reliëfs, onder andere met florale motieven. Paneeldeuren. Geprofileerde architraven. Amerikaans grenen trap met bordes. Gesneden trappaal met gasverlichting gedragen door een gietmetalen beeldhouwwerk, voorstellende een Spaanse edelman met zwaard. De ramen in het trappenhuis met Jugendstil glas-in-loodvensters. Hardstenen trappen naar souterrain. Het smeedijzeren hekwerk aan de straat heeft een hardstenen voet.

Waardering.

De villa met hekwerk heeft algemeen belang. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de wijze waarop de fabrikanten hun nieuwverworden rijkdom rond de eeuwwisseling uitdrukten in een heterogene mengeling van bouwstijlen. Het geheel is van architectuurhistorisch belang wegens de gaafheid van het exterieur en interieur. Het object is tevens van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

In vormentaal verwant aan Jugendstil

Bouman, W.F.J.H. ; Noord-Brabant