Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517012
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82732/38
Kadastrale aanduiding
Goirle F 1543
Kerkstraat 6, 5133 AK te Riel

Omschrijving

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Kerkstraat, daarvan gescheiden door een ondiepe tuin met oprijlaan, staat het HERENHUIS met aangebouwde kamer Kerkstraat 6. Het pand dateert blijkens het op de kroonlijst geschilderde jaartal uit 1883. Door de plaats tegenover de pastorie, alsmede het overeenkomstige bouwvolume en dito symmetrische opbouw, gaat het pand een stedebouwkundige relatie aan met de pastorie. Tegen de zuidelijke zijde bevindt zich een eenlaags uitbouw. Tevens is tegen de noordelijke gevel een kleine erker gebouwd.

Omschrijving

Het tweelaags pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, voorzien van oud-Hollandse pannen. Op de nok van het dak staan, ter hoogte van de zijgevels, twee gemetselde schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De symmetrische voorgevel telt vijf vensterassen en wordt horizontaal geleed door de gepleisterde plint, de deels gestucte, deels hardstenen dorpellijsten en de afsluitende kroonlijst met spaarvelden, rondgaand lijstwerk en een zestal consoles. Op de begane grond is in de middelste vensteras een paneeldeur in getoogde, gestucte omlijsting met kuif aangebracht. Naast de deur een trekbel met bewerkte gietijzeren plaat. De flankerende stalen vensters met naar binnen draaiende benedenlichten (ongeveer jaren '30 twintigste eeuw) zijn op de begane grond hoger dan op de etage en voorzien van een gelijksoortige stucomlijsting. In alle bovenlichten is glas-in-lood aangebracht. Tegen de noordelijke zijgevel staat een oorspronkelijke uitbouw, eenlaags onder zadeldak met aan de rechterzijde dakschild, gedekt met oud-Hollandse pannen, en voorzien van een in steen en stucwerk uitgevoerde schijndeur. Tegen de zuidelijke gevel staat een eenlaags aanbouw identiek aan de noordelijke aanbouw, inclusief stenen schijndeur. Later is hiertegen een garage gebouwd. Voor het woonhuis ligt een vernieuwde stoep. Een smeedijzeren tuinhek scheidt de oprit van het achtererf.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden: het object is van belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Midden-Brabant; architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de ornamentiek, als voorbeeld van een tweelaags herenhuis uit de late negentiende eeuw met als bijzonderheid de stenen schijndeuren; ensemblewaarden: het is van bijzonder belang voor het aanzien van de gaaf bewaarde en lintbebouwde dorpsstraat, die een goed voorbeeld vormt van de ontwikkeling van het negentiende-eeuwse kerkdorp; gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis met aangeb. koetshuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
exact
verbouwing
1900
1950
globaal
Rond 1900 en rond 1950

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden