517017 - Boerderij met schuur
Udenhout E 5881
Brabantsehoek 34, 5074 NJ te Biezenmortel

Inleiding.

Vlaamsche SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele stijl, ten oosten van het woonstalhuis gelegen, met de korte gevel aan de wegzijde.

Omschrijving.

De schuur heeft houten wanden met horizontale beschieting, twee ervan rusten op een hoge bakstenen voetmuur. Het gebouw heeft een rieten schilddak. Dubbele inrijpoorten in de korte gevels. Inwendig is een op stenen poeren geplaatst tweebeukig, overstekend ankerbalkgebint aanwezig. Een deel van het gebint maakt de indruk te bestaan uit hergebruikt achttiende-eeuws materiaal.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het heeft betekenis als gaaf specimen van de ontwikkeling van het langgeveltype in de Meijerij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de diverse onderdelen in relatie tot de erfinrichting, de beplanting en de directe landschappelijke omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)