Helvoirt D 5232
Kastanjelaan 14, 5268 CA te Helvoirt

Inleiding.

De R.K. PASTORIE behorend bij de reeds eerder van Rijkswege beschermde neogotische kerk van de H. Nicolaas, de opvolger van een oudere waterstaatskerk, is blijkens een jaarsteen gesticht in 1852 en in 1978 inwendig verbouwd. Het gebouw vertoont enige stijlelementen van het Neo-Classicisme. Het is gelegen ten oosten van de kerk en bevindt zich in een ruime parkachtige tuin, aangelegd in landschapsstijl, met aan de voorzijde van het gebouw een ovaal perk.

Omschrijving.

Tweelaags gebouw, opgetrokken uit handvorm baksteen en voorzien van een eenlaags dienstvleugel, gedekt met respectievelijk een schild- en zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel heeft vijf traveeën en heeft door plint en cordonlijsten een horizontaal accent. Op de begane grond hoge achtruits schuiframen, op de verdieping zesruits ramen, beide in diepe raamnissen geplaatst. De dubbele voordeur heeft geprofileerde panelen en is gevat in een geprofileerde klassicistische omlijsting met lijst op twee voluten. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst en heeft boven de middentravee een getoogde dakkapel met een vierruits schuifraam en voluutvormige wangen. Op de hoeken schoorstenen. In de rechter zijgevel op de verdieping een zesruits schuifraam. De achtergevel heeft evenals de voorgevel vijf assen en beneden acht- en boven zesruits schuiframen. In de twee linker benedenvakken zijn deze ramen gewijzigd tot openslaande ramen. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De achterdeur bestaat uit een openslaande deur met sierroosters in gietijzer, gevat in een gestucte omlijsting. Voor de deur een trap met gietijzeren looproosters tussen bakstenen wangen.

De dienstvleugel, oorspronkelijk kosterswoning en koetshuis, heeft een schilddak met plat en heeft aan de voorzijde zeven achtruits ramen en een paneeldeur met glas. De gevel wordt hier afgesloten door een geprofileerde lijst. De zijgevel heeft deels vernieuwde zes- en vierruits ramen. In de achtergevel, afgesloten door een gootlijst op klossen, een tweetal rozetramen, een deur en drie achtruits schuiframen.

Inwendig onder meer een middengang met pilastergeleding, paneeldeuren en kruisgraatgewelven in stuc. In de suitekamer rechts van de gang raamluikjes, stucplafonds en suitedeuren uit de bouwtijd. In de linker voorkamer stucplafond en raamluikjes. Eiken kap met jukspanten voorzien van pen- en gatverbindingen en standvinken. Op de zolder sporen van de oorspronkelijke gesleepte schoorsteenkanalen en een originele dienstbodenkamer met Brabantse wanden. In de dienstvleugel een trap uit de bouwtijd en in het trapportaal een bovenlicht met stuccassetten. Rozetraam met mousselineglas en geëtst raam bij de toiletten. Tegen de schansmuur die het erf van de pastorie aan de achterzijde scheidt van het kerkterrein een oude grafzerk.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke emancipatie in het bisdom 's-Hertogenbosch. Het heeft architectuurhistorische waarde als specimen van de toepassing van eenvoudige aan het Neo-Classicisme ontleende vormelementen en heeft tevens belang voor de bouwhistorie door de aanwezigheid van de eiken bekapping. Het heeft ensemblewaarden in combinatie met de ernaast gelegen neogotische kerk. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

inwendig verbouwd