Heilig Hartbeeld

Haaren
Esch

Inleiding.

In een plantsoen, gelegen bij de kerk en pastorie van het dorp, staat een HEILIG HARTBEELD, vervaardigd door L. Petit te Tilburg. Het beeld heeft elementen van de Art Nouveau.

Beschrijving.

Kalkstenen Heilig Hartbeeld op samengestelde tufstenen sokkel. Het beeld toont een staande Christusfiguur gekleed in lang gewaad. Zijn rechterhand hangt af langs de lichaam (de vingers ontbreken). De linkerhand rust op het hart op Zijn borst. Het beeld is op de basis aan de rechterzijde gesigneerd 'Lé. PETIT/ TILBURG'. Het beeld staat op een vierkante sokkel met afgeschuinde hoeken, geflankeerd door twee kwartronde platen waarvoor een bloembak. Het geheel staat op een dekplaat met holle rand, gedragen door een bakstenen fundament. Op de sokkel een bronzen plaat met opschrift 'ZIE HIER / HET HART / DAT DE / MENSEN / ZOZEER / BEMIND HEEFT'.

Waardering.

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de introductie en popularisering van de verering van het H. Hart in Noord-Brabant in de jaren 1920-1940. Het object is tevens van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik door de combinatie van kalksteen met een geheel tufstenen sokkel. Het object maakt deel uit van een groter geheel, bestaande uit een reeds beschermde kerk en pastorie. Het object is tenslotte ook van belang vanwege de gaafheid.

JaDorpsstraat85296 LVBijEsch

H. Hartbeeld