517031 - Begraafplaatshek e.d.
Schijndel G 1309
Bij Rietbeemdweg 15, 5482 JA te Schijndel

Inleiding.

Ter afscheiding van de Rietbeemdweg bevindt zich aan de noordwestzijde een HEK tussen HEKPIJLERS met daarin twee TOEGANGSHEKKEN, eveneens tussen HEKPIJLERS, welke laatste bekroond zijn met SCULPTUREN.

Het geheel is omstreeks 1893 ontworpen in opdracht van de rooms-katholieke Gemeente van den Heiligen Servatius. Het hekwerk is afkomstig uit de werkplaats van Jos van de Brand uit Schijndel.

Omschrijving.

Symmetrisch smeedijzeren hekwerk met dubbele rij puntspijlen op een hardstenen plint tussen bakstenen hoekpijlers met een hardstenen sokkel en dito afdekplaten bekroond met een bol. In het hekwerk twee toegangen, bestaande uit een tweevleugelig hek waarin de woorden 'MEMENTO MORI' zijn opgenomen en met een middenspijl die is bekroond met een decoratief uitgewerkt kruis. De twee hekken hangen tussen bakstenen hoekpijlers met detaillering als voornoemd maar bekroond met cementstenen beelden van heraldieke engelen in lange, licht geplooide gewaden. In het metselwerk van de linker pijler van de linker toegang is tevens geprofileerde baksteen verwerkt.

Het hekwerk met toegangshekken, de hekpijlers en sculpturen zijn van algemeen belang.

Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bezit kunsthistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit en de detaillering.

Het object heeft tesamen met het kruisbeeld en de grafmonumenten ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Rietbeemdweg.

Het object is van belang wegens de gaafheid.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kruisbeeld (H) Katholieke begraafplaats
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Katholieke begraafplaats Tussen hekpijlers, met toegangshekken en sculpturen