Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517033
Complexnummer
517031 - Begraafplaatshek e.d.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82733/155
Kadastrale aanduiding
Schijndel G 1309
Bij Rietbeemdweg 15, 5482 JA te Schijndel

Omschrijving

Inleiding.

Aan het linker laantje in de noordwestelijke hoek van de begraafplaats liggen de op het noordwesten georiënteerde grafmonumenten van de familie Bolsius. Het oudere FAMILIEGRAF is direct aan het laantje gelegen en dateert uit 1881. Stilistisch vertoont het invloeden van de Neo-Renaissance en een gematigde Neo-gotiek.

De familie Bolsius was van grote betekenis voor de welvaart en industriële ontwikkeling van Schijndel en omgeving. Onder leiding van de familie, wiens stamboom tot in de zestiende eeuw teruggaat en verschillende grote geleerden tot haar voorverwanten kan rekenen, kon onder meer de kaarsenindustrie zich ontwikkelen.

Omschrijving.

Het grafmonument beslaat een rechthoekige plattegrond. Naar het zuidoosten nemen de diverse onderdelen toe in hoogte. Een lage, omlopende hardstenen voetplaat wordt aan drie zijden deels afgesloten met een gefrijnde, overkragende en licht oplopende hardstenen dekplaat. Een tweede, licht op- en aflopende afdekplaat ligt met de nok precies op de as van het grafmonument. Deze plaat sluit in de breedte net niet aan bij de aan weerszijden lopende afdekplaat maar dekt in de lengte ongeveer de helft van de rechthoekige plattegrond af (het noordwestelijke deel).

Op de andere helft verheft zich op de middenas een met zes pijlertjes afgezette hardstenen basis, precies in het verlengde van voornoemde afdekplaat en van dezelfde breedte. De zich verjongende, in geometrische vormen gebeeldhouwde pijlertjes zijn onderling verbonden middels een koperen stang en omzomen een licht oplopende tombe die met haar hoofdeinde opgaat in het onderste deel van een haaks erop geplaatste, driedelige opstand. Op de vier zich verjongende zijden van het middendeel zijn witmarmeren plaquettes geschroefd. Het bovendeel heeft aan elke zijde een in reliëf gehouwen frontonachtige driehoek, via acroteriën met elkaar verbonden, met binnen het driehoekige veld twee gekruiste palm- of looftakken onder een kruisnimbus, symbolisch voor de Overwinning in de zin van de gelukkige voleinding van het leven. Deze opstand wordt bekroond met een kalkstenen sculptuur van een op een stapel rotsblokken staande vrouwenfiguur. Aan haar voeten een wapenschild met de tekst 'RUSTPLAATS FAMILIE BOLSIUS' en in haar rechterhand een (versoberd, bovenste arm afgebroken) kruis met de epitaaf 'IN HOC SIGNO VINCES'. De vrouwenfiguur, met lange golvende haren is blootvoets en draagt een lang gewaad met een als ceintuur geknoopt doek om haar middel.

Waardering.

Het familiegraf van de familie Bolsius is van algemeen belang.

Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur aan het einde van de negentiende eeuw en van een sociale ontwikkeling. Het feit dat het hier gaat om de familie Bolsius verhoogt de lokale cultuurhistorische waarde. Daarnaast is het cultuurhistorisch waardevol vanwege de bijzondere uitdrukking van het type grafmonument. Het object bezit kunsthistorische waarde wegens de bijzondere opzet en de detaillering.

Het object heeft tesamen met het toegangshek, het kruisbeeld en de andere grafmonumenten ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Rietbeemdweg.

Het object is van belang wegens de gaafheid en heeft zeldzaamheidswaarde op grond van de uniciteit van de verschijningsvorm.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517031. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf Katholieke begraafplaats Familiegraf
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1881
1907
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Barok
invloeden
invloeden Neo-gotiek, Neo-renaissance, Art Nouveau
Neo-Renaissance
invloeden
met gematigde Neo-gotiek (familiegraf)