Schijndel G 3701
Schijndel G 3700
Schijndel, hoek Markt/v. Alphenstr.

Inleiding.

Midden in het centrum van Schijndel bevindt zich op de hoek van de Markt en de Vicaris van Alphenstraat een SCULPTUUR van het Heilig Hart van Jezus.

Het aan drie zijden vrijliggende Heilig Hartbeeld ligt midden in een plantsoen met diverse coniferen dat een driehoekige plattegrond beslaat direct aan de noordzijde van de Sint Servatiuskerk. Aan de andere zijde van de kerk de kosterswoning, pastorie en de Mariakapel.

Het bouwsel werd in 1922 door Jan Custers vervaardigd in neo-gotische stijl.

Het stond oorspronkelijk bij de kruising van de Kluisstraat met de Hoofdstraat en is in 1957 naar de huidige lokatie verplaatst. Het beeld was een geschenk van de parochie ter ere van het zilveren priesterfeest van H. Donders.

Drie bronzen plaquettes aan de voorzijde zijn verdwenen. In de sokkel bevond zich een rechthoekige plaquette met de tekst: 'H. HART VAN / JEZUS / zegen de Pastorie / SCHIJNDEL / U toegewyd / 19 1/10 22'. In twee flankerende, vierkante plaquettes stonden een Alfa en Omega, symbolen voor de eeuwigheid. De handen zijn nieuw aangezet; de linker pink ontbreekt.

Omschrijving.

Het sterk frontaal gerichte, symmetrische bouwsel bestaat uit een onder een bronzen baldakijn geplaatst kalkstenen Christusbeeld op een hoge granieten sokkel met aan weerszijden lagere gebogen muren die een driezijdig gesloten, tweedelige voetplaat omsluiten.

De zittende Christus met kruisnimbus, lange haren en baard is blootvoets, gekleed in een lange geplooide tunica en heeft een hart met doornenkroon op de borst, verwijzend naar de 'fornax ardens caritatis', de gloeiende Vuuroven van Liefde.

De top van het baldakijn is bekroond met een kruisnimbus, op de zijkanten staan Christusmonogrammen. Aan de binnenzijde van de de sokkel flankerende muurtjes staat de tekst: 'HET VOLK VAN SCHIJNDEL / AAN ZIJN KONING', gevolgd door een kruisteken.

De neo-gotische Heilig-Hartsculptuur is van algemeen belang.

Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de rooms-katholieke Heilig Hartdevotie in de jaren twintig. Daarnaast is het object van belang voor de typologie van de Heilig Hartbeelden.

De verplaatsing van het object naar deze plek heeft de op die plaats reeds aanwezige ensemblewaarden versterkt. Het verhoogt de waarde van een historisch gegroeid religieus ensemble, verder bestaande uit de kerk (reeds rijksmonument), pastorie kosterswoning en Mariakapel.

Het object is van belang wegens de grote kunsthistorische zeldzaamheid van een zittende, onder een baldakijn geplaatste Christus in combinatie met de sokkelmuurtjes en een divers materiaalgebruik.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Sculptuur H. Hart van Jezus

Custers, J. ; Noord-Brabant