Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517062
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82735/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rucphen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rucphen
X-Y coördinaat: 
97321 - 394170

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

De VILLA is gebouwd in Expressionistische stijl in 1924-1925 naar ontwerp van de architect J. Hurks voor de heer Theeuws, gemeentesecretaris te Rucphen. De keuken aan de achterzijde van de villa is vergroot en verbouwd in meer zakelijke stijl door dezelfde architect in 1933. Het gave pand bevindt zich in de bebouwde kom van Rucphen.

Omschrijving.

De villa is opgetrokken uit machinale baksteen. De hoge paraboolkap met rode verbeterde hollandse pannen begint direct boven de overstekken van de begane grond. Deze bezit rechts een breed zesdelig raam met glas-in-loodbovenlichten en geheel rechts een uitbouw onder plat dak met laddervensters en overstek. Links bevindt zich de paneeldeur met glas-in-loodzijraam en overstek. Op de etage bevindt zich een breed venster met houten bloembak. De zijramen hebben een driehoekige roedenindeling, het middenstuk met ladderinzet springt als een kleine driehoekige erker vooruit. Hierboven en deels ernaast is de gevel van tweekleurige verticale houten betimmering voorzien. In de nok is een staand vooruitspringend zolderraam opgenomen. Het dakdeel erboven springt een dakpan verder uit en onderscheidt zich verder door horizontale/diagonale afwerking met planken. Deze houten gevelafwerking is ook aan de achtergevel toegepast, maar dan met een groter tweedelig venster. De zijgevels hebben in de dakpartij langwerpige zolderramen met driehoekige roedenverdeling, rechts gevleid tegen de hoge bakstenen schoorsteen. De gang achter de voordeur is onder het in 1994 gelegde parket betegeld met rode en zwarte krakelingtegels. Links leidt een houten trap met geometrische en zigzagrandmotieven naar de verdieping. Rechts geeft een paneeldeur toegang tot de L-vormige woonkamer. Alle paneeldeuren zijn voorzien van symmetrische expressionistische reliëfdecoratie. Van voor naar achter is er een kamer-en-suite indeling met schuifdeuren en hoekkasten. De aanbouw rechts wordt geaccentueerd door twee houten pijlers op vierkante grondslag. Middenachter bevindt zich een polychroom betegelde expressionistische schouw met aan weerskanten kastjes onder het raam. De asymmetrische deurtjes zijn deels glas, deels hout. Aan het eind van de hal geeft een deur toegang tot de zeer ruime keuken en bijkeuken. Ook hier is het merendeel van de krakelingtegels op de vloer aan het oog onttrokken. In de keuken is een dienstingang, ook gebruikt door de bode die bij de gemeentesecretaris inwoonde. Onder de keuken bevindt zich de kelder. Op de verdieping is de eerste voorkamer, de woonruimte voor de bode, verbouwd tot badkamer. De tweede achterkamer is voorzien van een expressionistische houten schouw en inbouwkasten. Een smalle houten steektrap tussen beide achterkamers in leidt naar de zolder.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis als regionale variant van de Amsterdamse School en als voorbeeld van het oeuvre van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven, bewaart bijzondere ornamentiek en is als zodanig zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSint Martinusstraat94715 AGRucphen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RucphenP571

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19241925exactvervaardiging
19331933exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hurks, J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur